MS-tauti eli multippeliskleroosi

MS-tauti eli multippeliskleroosi

Multippeliskleroosi eli MS-tauti on krooninen ja parantumaton autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa  keskushermostoon ja heikentää liikunta- ja toimintakykyä. MS-tautia sairastaa noin 2,8 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti, joista suomalaisia on noin 13 000 henkilöä. Taudin esiintyvyys  Suomessa on yksi maailman korkeimmista. Yleisin sairastumisikä on noin 20–40 vuotta, ja se diagnosoidaan useammin naisilla kuin miehillä. 

MS-taudissa elimistön oma puolustusjärjestelmä toimii virheellisesti hyökäten kehon omia hermosoluja vastaan vaurioittaen niiden myeliinituppea. Vaikka MS-taudin kulku voi olla erilainen eri henkilöillä, sen taustalla oleva syntymekanismi on yhteinen. Riippumatta diagnosoidusta MS-taudin muodosta, kyseessä on etenevä sairaus, joka koskettaa niin sairastunutta itseään kuin tämän läheisiä.  

MS-tautiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Tärkeä tavoite MS-taudin hoidossa on vähentää tautiaktiivisuutta mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti, jotta henkilön toimintakyvyn heikkenemistä voidaan hidastaa. 

Meneillään olevat tutkimuksemme pyrkivät lisäämään ymmärrystämme MS-taudin etenemisestä ja tarjoamaan ratkaisuja sairastuneille. Yhdessä kumppaneidemme kanssa haastamme nykytieteen rajoja saavuttaaksemme kliinisiä edistysaskeleita ja tarjotaksemme innovatiivisia ratkaisuja MS-tautia sairastaville. Haluamme luoda huomisen, jossa neurologiset häiriöt eivät enää rajoita ihmisen potentiaalia – haluamme auttaa sen säilyttämisessä,  mikä tekee meistä sen, keitä olemme.


Lähteet

  1. Neuroliitto: https://neuroliitto.fi/tieto-tuki/tietoa-sairauksista/ms-tauti/

  2. Atula S. MS-tauti. Lääkärikirja Duodecim 2023. https://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk00048


M-FI-00003899

Lisää neurotieteestä

Katso kaikki neurotieteen yksityiskohdat

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot