Sisällöstä vastaa Roche Diagnostics Oy

Maailmassa on päivittäin yli miljoona sukupuoliteitse tarttuvaa infektiota 1 ja diagnostinen testaus on usein ensimmäinen puolustuslinja. Diagnostiikan laatu ja innovatiivisten testausmenetelmien vaikutus on muuttanut aiemmin elämää muuttaneet infektiot hallittaviksi. 2

Klamydia, kondylooma ja genitaaliherpes ovat Suomessa yleisimpiä seksiteitse tarttuvia tauteja ja valtaosa seksitautitartunnoista saadaan nykyisin kotimaasta. Luotettavan näytteenoton suunnittelemiseksi potilaan haastattelulla selvitetään tartuntariski ja -ajankohta. Klamydian, tippurin, kupan, HIV-infektion ja hepatiittien B ja C diagnostiikka perustuu laboratorionäytteisiin. Kondylooman ja usein myös genitaaliherpeksen diagnoosi tehdään kliinisen kuvan perusteella.3

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) kerää tilastotietoa tiettyjen seksitautien yleisyydestä. Uusia klamydiatartuntoja ilmoitetaan vuosittain noin 15 000, joista valtaosa todetaan alle 25-vuotiailla.

Kuppatartuntoja ilmoitetaan vuosittain vajaa 200 ja tippuritapauksia noin 500. Tippuritartuntojen määrä on lisääntynyt viime vuosina etenkin alle 30-vuotiaiden ikäryhmässä. Sekä tippuri- että kuppatartunnoista yli puolet saadaan Suomessa, ja miesten tartunnoista yli puolet on saatu miesten välisessä seksissä.

Uusia HIV-tartuntoja todetaan Suomessa vuosittain noin 170. Niistä enemmistö on seksitartuntoja.4

Vastaanotolla kysytään tartunta-ajankohdasta ja -tavasta, jotta testit saadaan otettua oikeaan aikaan ja oikeista paikoista. Klamydia ja tippuritartunta voidaan sulkea pois viikon, kuppa kuukauden ja HIV sekä hepatiitti kolmen kuukauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Herpeksen ja kondylooman itämisaika vaihtelee suuresti, ja tartunta voidaan todeta iholle tai limakalvolle ilmaantuvista rakkuloista tai syylistä.

Tartunnan saaneella on velvollisuus kertoa tartunnastaan seksikumppaneilleen, jotta he osaavat hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon. Jos tartunnan saanut ei itse halua olla kumppaneihinsa yhteydessä, voidaan hoitopaikasta kutsua testeihin. Vakituinen kumppani tutkitaan ja hoidetaan yleensä samanaikaisesti uusintatartuntojen ehkäisemiseksi. Klamydian, kupan ja tippurin paraneminen kontrolloidaan hoidon jälkeen uusintanäytteellä. Hoitamattomina seksitaudit voivat aiheuttaa lapsettomuutta sekä erilaisia jälkitauteja, kuten sisäsynnytin-, lisäkives- tai niveltulehduksen.4

Taudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen sekä rikkoutuneen ihon kosketuksessa. Koko yhdynnän aikana paikallaan pysynyt kondomi suojaa useimmilta tartunnoilta. Kondyloomassa ja sukuelinherpeksessä tartunta voi kuitenkin tapahtua kondomilla suojattujen alueiden ulkopuolella, myös taudin oireettomassa vaiheessa. Seksitaudit eivät tartu uimahallin vedestä, saunan lauteilta tai WC-istuimesta.4

Kaikki seksitaudit voivat olla aluksi oireettomia. Tutkimuksiin on syytä hakeutua pienenkin epäilyn herätessä ja jos on ollut suojaamattomassa seksikontaktissa muun kuin vakituisen kumppanin kanssa. Oireita voivat olla kirvely virtsatessa tai tihentynyt virtsaamistarve, poikkeava vuoto virtsaputkesta tai emättimestä, kutina, kirvely, näppylät, rakkulat tai haavaumat sukuelinten alueella, alavatsakipu ja kuumeilu. Seksitauti voidaan todeta yleensä laboratoriotutkimuksin.

Tutkimuksiin voi hakeutua omalle terveysasemalle, sukupuolitautien poliklinikalle tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Kunnallisissa hoitopaikoissa seksitautien testaus on maksutonta. Myös yksityiset iho- ja sukupuolitautien lääkärit sekä urologian ja naistentautien erikoislääkärit hoitavat seksitauteja, mutta nämä tutkimukset ovat maksullisia. Ilmaisia ja nimettömiä HIV-testejä on saatavilla Hivpointin ja Suomen Punaisen Ristin Pluspisteiden kautta.

Taudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen sekä rikkoutuneen ihon kosketuksessa. Koko yhdynnän aikana paikallaan pysynyt kondomi suojaa useimmilta tartunnoilta. Kondyloomassa ja sukuelinherpeksessä tartunta voi kuitenkin tapahtua kondomilla suojattujen alueiden ulkopuolella, myös taudin oireettomassa vaiheessa. Seksitaudit eivät tartu uimahallin vedestä, saunan lauteilta tai WC-istuimesta.4

Sukupuoliteitse tarttuvien tautien välittömät haasteet eivät ole pieniä. Globaaliin ennaltaehkäisevään toimintatapaan kuuluu koulutus ja mahdollisuus saada luotettavia seulonta- ja diagnostiikkatestejä, koska maailmanlaajuisesti yli 90% sukupuolitaudeista tapahtuu matalan tai keskitulon maissa.5 Korkeamman tulotason maat puolestaan kohtaavat huolestuttavan kehityksen lääkeresistenttien infektioiden muodossa.

Maantieteellisestä sijainnista tai taloudellisesta asemasta riippumatta laboratorioilla on tärkeä rooli ihmisten fyysisen (ja henkisen) hyvinvoinnin tukemisessa, ja diagnostisten testien edistyminen on avannut uusia mahdollisuuksia erilaisten infektioiden hoidossa.

Lähteet

  1. World Health Organization. Sexually transmitted infections (STIs).Accessed September 8, 2020.

  2. World Health Organization. HIV: from a devastating epidemic to a manageable chronic disease. https://www.who.int/publications/10-year-review/hiv/en/. Accessed September 8, 2020.

  3.  Käypä hoito -suositus | Julkaistu: 08.05.2018.

  4.  Lääkärikirja Duodecim I 6.11.2019. Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

  5. World Health Organization. Point-Of-Care Diagnostic Tests (POCTs) for Sexually Transmitted Infections (STIs). https://www.who.int/reproductivehealth/topics/rtis/pocts/en/. Accessed September 8, 2020.

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.