lnfluenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella. Muita varhaisen vaiheen oireita ovat lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus. Rokotukset antavat yleensä hyvän suojan influenssaa vastaan, mutta rokotuksen saaneetkin voivat sairastua influenssaan.
Jos epäilet saaneesi tartunnan, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen. Varhainen diagnosointi on tärkeää taudin leviämisen estämiseksi. Ammattilaisten tekemä pikatesti kertoo nopeasti ja luotettavasti, onko taudin aiheuttaja A- vai B-influenssavirus tai RSV.
lnfluenssalääkkeen hyöty on sitä parempi, mitä aikaisemmin lääkitys aloitetaan. Lääkehoito tulee aloittaa kahden vuorokauden sisällä influenssaoireiden alkamisesta.
Ethän levitä tautia - muista huolehtia oikeasta yskintätekniikasta ja käsihygieniasta. Vältä liikuntaa oireiden aikana.1
Koronaviruksen aiheuttamaa COVID-19 -tautia, influenssaa tai muiden ylähengitystievirusten aiheuttamaa flunssaa voi olla vaikea erottaa toisistaan samankaltaisten oireiden vuoksi. Kaikki flunssat eivät ole koronatautia. Epätietoisuutta aiheuttaa se, että oireet muistuttavat toisiaan. Koronavirukselle tyypillistä vaikuttaa olevan hajuaistin häviäminen usein jo taudin alkuvaiheessa.2 Tosin sama oire voi liittyä myös muihin hengitystieviruksiin.
lnfluenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella, johon liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Kuumeen laskettua ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä vatsa- ja suolisto-oireita.
lnfluenssavirusten aiheuttaman hengitystietulehduksen itämisaika on useimmiten 1-3 vuorokautta. lnfluenssaan sairastunut henkilö erittää virusta hengitysteihinsä ja voi tartuttaa taudin toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä tai käsien välityksellä.
Tartunnan saanut voi levittää tautia eteenpäin jo päivää ennen oireiden alkua. Tartuttavuus on suurinta neljän ensimmäisen sairauspäivän ajan ja kestää viikon verran.
Lapsilla tartuttavuus voi jatkua jopa kaksi viikkoa. Sama influenssavirus voi aiheuttaa eri henkilöille hyvinkin erilaisen oirejoukon, mutta influenssassa oireet, kuten kuume ja lihassäryt, ovat yleensä rankempia kuin tavallisessa nuhakuumeessa. Valtaosa influenssatartunnan saaneista on kuitenkin oireettomia. Tauti leviää helposti ahtaissa tiloissa kuten hoitolaitoksissa, kouluissa, varuskunnissa ja julkisissa liikennevälineissä.
Tärkein keino ehkäistä influenssaa ovat rokotukset. Koska influenssavirukset muuntuvat vuosittain, tulee influenssarokote ottaa uudestaan joka syksy. Rokotteen koostumus vaihtelee vuosittain kiertävien virustyyppien mukaan.
Rokotuksen saaneetkin voivat sairastua influenssaan, mutta rokotetuilla oireet ovat yleensä lievemmät kuin rokottamattomilla. lnfluenssan torjunnassa oikealla yskintätekniikalla ja käsihygienialla on merkitystä, koska influenssat tarttuvat helposti kätellessä tai pintojen välityksellä. Omaa tartuntariskia voi pienentää pesemällä käsiä vedellä ja saippualla.
lnfluenssaa hoidetaan usein oireenmukaisella lääkityksellä. lnfluenssavirusten lisääntymistä estäviä lääkkeitä on käytössä, ja ne soveltuvat sekä ennaltaehkäisyyn että hoitoon. lnfluenssalääkkeet voivat lyhentää taudin kestoa ja lieventää vaikeusastetta edellyttäen, että lääkitys aloitetaan 48 tunnin sisällä oireiden alkamisesta.
lnfluenssalääkkeen hyöty on sitä parempi, mitä aikaisemmin lääkitys aloitetaan. Jälkitautien välttämiseksi on hyvä välttää liikuntaa erityisesti kuumeen ja lihassäryn aikana.3
lnfluenssa A -tyyppi jakautuu useaan alatyyppiin. Näistä influenssaepidemioita aiheuttavat influenssa A(H1N1) ja A(H3N2) -alatyypin virukset. lnfluenssa A(H1N1) on vuoden 2009-2010 pandemian jälkeläinen, ns. "sikainfluenssa", joka on muuttunut normaaliksi kausi-influenssaksi.3
lnfluenssa B -epidemiat ovat keskimäärin lievempiä kuin A-tyypin aiheuttamat. Ne ajoittuvat usein lähemmas kevättä kuin talvea. lnfluenssa B -virukset jakautuvat kahteen eri kehityslinjaan, Victoria ja Yamagata.3
RSV on lyhenne sanoista respiratory syncytial virus. Virus kuuluu paramyksoviruksiin, pneumovirusten ryhmään. Viruksesta tunnetaan kaksi erilaista alatyyppiä: A ja B. Alatyypit jakautuvat edelleen geneettisiin ryhmiin. RSV leviää pisaratartuntana hyvin tehokkaasti esimerkiksi aivastusten kautta ja epäsuorasti käsien tai nenäliinojen välityksellä. RSV aiheuttaa infektioita yleensä talvikuukausina.4
THL:n sivuille on koottu tiivistelmä influenssatilannetta koskevista ajankohtaisimmista tiedoista. Voit tarkastella miltä epidemiatilanne näyttää omalla asuinalueellasi, muualla Suomessa ja ulkomailla.
Lähteet:
© 2024 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.