Papilloomavirus (HPV)

Luotettavaa testausta: cobas® HPV -testi
Ihmisen papilloomavirukset eli HPV (human papillomavirus) ovat yleisiä – lähes jokainen saa HPV-tartunnan jossakin elämänsä vaiheessa.

HPV eli papilloomaviruksen aiheuttama HPV-infektio on tavallisin seksuaalisesti aktiivisilla nuorilla aikuisilla. On arvioitu, että seksuaalisesti aktiivisista ihmisistä 80 % saa HPV-infektion ainakin kerran elämässään.

Papilloomaviruksia  tunnetaan yli 200 tyyppiä, mutta näistä vain pieni osa on ns. korkean riskin HP-viruksia, jotka voivat aiheuttaa solumuutoksia tai syöpää.1

HPV-tartunta on lähes aina täysin oireeton ja löytyykin naiselta usein sattumalta HPV-testillä tai papakokeessa.

Naisen synnytinelinten papilloomavirustulehduksen oireiset ilmenemismuodot vaihtelevat visvasyylistä eli kondyloomista lieviin tai vaikeisiin kohdunkaulan solumuutoksiin. Ilman HPV-infektiota ei synny kohdunkaulan syöpää, mutta syöpä kehittyy hitaasti esiasteiden kautta. Virustyypit voidaan jakaa ryhmiin sen mukaan, miten vahva yhteys niillä on kohdunkaulan syöpään. Suuren riskin tyyppejä ovat HPV 16 ja 18.1

Kohdunkaulan syöpä aiheuttaa harvoin selviä oireita alkuvaiheessa, jolloin hoito olisi tehokkainta. Siksi on välttämätöntä seuloa ne HPV-infektiotyypit, joilla on suurin riski edetä kohdunkaulan syövän esiasteeseen ja sitä kautta syöpään.

cobas® HPV -testi on kliinisesti validoitu ja CE-IVD -hyväksytty. Testillä voidaan osoittaa  korkean riskin (high risk) HPV-tyypit: HPV 16, HPV 18 sekä yhdistelmätulos muille korkean riskin genotyypeille. Tämä kaikki tapahtuu yhdellä ajolla, yhdestä potilasnäytteestä. cobas® HPV -testituloksista kliinikot pystyvät tunnistamaan nopeammin riskialttiit potilaat ja tekemään heille yksilöllisempiä hoitopäätöksiä.

Lähde

  1. Terveyskirjasto. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00162

Kuuntele Terveysradio-podcast: Seulonta on tehokkain tapa ehkäistä kohdunkaulan syöpää

MC-FI-02126

Lisää naisen terveydestä

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot