Kohdunkaulan syöpä

Sisällöstä vastaa Roche Diagnostics Oy

Kohdunkaulan syöpä kehittyy esiasteiden kautta ja sitä voidaan ennaltaehkäistä seulonnan avulla.

Ihmisen papilloomavirus (human papillomavirus, HPV) on yleinen virus, joka tarttuu ensisijaisesti seksin välityksellä. HPV-infektio on hyvin yleinen - jopa yli 80 % suomalaisista saa HPV:n jossain vaiheessa elämäänsä. Kuitenkin vain harvoissa tapauksissa virus aiheuttaa pitkäaikaisen infektion, joka voi myöhemmin johtaa syövän kehittymiseen1.

HPV-viruksia tunnetaan yli 200 erilaista tyyppiä. Jotkut näistä ovat ns. korkean riskin HPV-tyyppejä, joiden tiedetään aiheuttavan terveysongelmia, kuten sukupuolielinten syyliä ja syöpiä1. Naisilla HPV 16 ja HPV 18 ovat kaksi suurinta riskityyppiä, joiden tiedetään aiheuttavan lähes 70 %  kohdunkaulan syöpätapauksista2.

HPV-tartunta on lähes aina täysin oireeton, joten virusta kantava henkilö saattaa levittää virusta tietämättään. Useimmilla tartunta jää kuitenkin lyhytaikaiseksi - 80-90 % paranee itsekseen noin kahden vuoden kuluessa2.

Naisen synnytinelinten papilloomavirustulehduksen oireet ilmenevät vaihtelevasti kukkakaalimaisista visvasyylistä eli kondyloomista lieviin tai vaikeisiin kohdunkaulan solumuutoksiin. Kondyloomien taustalla ovat tavallisimmin niin sanotut matalan riskin virukset eli HPV 6 tai HPV 11.1

Kohdunkaulansyöpä on yksi yleisimmistä naisten syövistä maailmanlaajuisesti.3

Tiettyjen korkean riskin HPV-tyyppien tiedetään olevan kohdunkaulan syövän pääasiallinen syy. Kun HPV-infektio jatkuu, normaalit solut muuttuvat epänormaaleiksi soluiksi ja voi kestää jopa 10-15 vuotta, ennen kuin näistä soluista kehittyy syöpä.4

Kuten kaikkien syöpien kohdalla, varhainen diagnoosi on avain onnistuneeseen hoitoon ja parantumiseen.

Kohdunkaulan syövän riskin seulontatutkimukset ovat yksi tärkeimmistä toimenpiteistä. Siksi on tärkeää käydä säännöllisissä tarkastuksissa.

Lähteet:

1.        Duodecim terveyskirjasto, Kohdunkaulansyöpä https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00144 (cited February 2024)

2.        Chesson HW, et al. The estimated lifetime probability of acquiring human papillomavirus in the United States. Sex Transm Dis. 2014;41(11):660-4.

3.        Cancer organizations, All about cancer. https://kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/kohdunkaulan-syopa/ (cited February 2024)

4.        Kotaniemi-Talonen L. et al. HPV and cervical cancer prevention - where are we going now? Duodecim, 2019; 135(19):1889-97

MC-FI-02126

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot