Sydämen vajaatoiminta

Sydämen vajaatoiminta oireilee usein hengenahdistuksena ja rasitusväsymyksenä. Se voi aiheuttaa myös turvotusta nilkkoihin, yöllistä yskää ja äkillistä painonnousua. Oireet ovat kuitenkin epämääräisiä, ja niitä voi aiheuttaa myös moni muu sairaus.1

Oikean diagnoosin tekeminen ja diagnostiikan viiveiden vähentäminen on tärkeää potilaan oikean hoidon ja ennusteen kannalta.2

Sydämen vajaatoimintaa voi epäillä oireiden perusteella. Sairauden voi todeta tai poissulkea verikokeen avulla. Diagnoosin vahvistamiseksi tarvitaan lisäksi sydämen ultraäänitutkimus. NT-proBNP-testi on verikoe, jonka avulla sydämen vajaatoiminta voidaan todeta. Testiä voi hyödyntää sairauden toteamisen lisäksi potilaan ennusteen teossa. Testi tehdään vain, kun lääkäri arvioi sen tarpeelliseksi, potilas ei voi hakeutua siihen omin päin.

NT-proBNP on vakiintunut ja erittäin luotettava merkkiaine akuutin ja kroonisen sydämen vajaatoiminnan diagnosointiin ja ennusteen tekemiseen. Sitä käytetään epäillyn systolisen sydämen vajaatoiminnan diagnosoimisessa.

  • NT-proBNP on kustannustehokas, luotettava määritys, joka parantaa hoitotuloksia.

  • Vertailukelpoiset tulokset ja raja-arvot kaikilla cobas®-immunokemian analysaattoreilla ja Rochen vierianalytiikkamittareilla.

  • In vivo- ja in vitro -stability mahdollistavat tehokkaan testaamisen ja työnkulun erityisesti sairaalan ulkopuolella.

  • NT-proBNP soveltuu sydämen vajaatoiminnan biomerkkiaineeksi sakubitriili- valsartaaniyhdistelmähoitoa saavilla potilailla.

Duodecimin Käypä hoito -suosituksen (2017) mukaan sydämen vajaatoiminnan diagnostiikassa natriureettiset peptidit (NP) ovat keskeisessä asemassa jatkotutkimuksiin ohjaamisessa, ja sydämen vajaatoimintaa epäiltäessä suositellaan mittaamaan NP-pitoisuus. Diagnoosi tulee varmentaa sydämen ultraäänitutkimuksella.

Elecsys® NT-proBNP:n uusi käyttötarkoitus tarjoaa tarkan biomarkkerin, joka auttaa terveydenhuollon ammattilaisia tunnistamaan korkean kardiovaskulaarisen riskin omaavat potilaat. Sydäntä suojaava hoito on mahdollista optimoida, kun tehokas lääkehoito aloitetaan hyvissä ajoin.

PONTIAC-I:ssä osoitettiin, että 65 % sairaalahoidoista tai kuolemantapauksista voidaan estää.

Cobas h 232 -vieritestijärjestelmän avulla näet sydänmerkkiaineet yhdellä silmäyksellä. NT-proBNP-, Troponiini T- ja D-dimeerin määritykset auttavat sinua tekemään päätöksen nopeasti. CoaguChek®-tuoteperheestä löydät INR-mittarin sekä ammattikäyttöön että omaseurantaan.


Sydämen vajaatoiminnan etäseuranta

Tältä sivulta löydät ohjevideoita, jotka tukevat potilaiden etäseurantalaitteiden ja -alustan käyttöä.

Lähteet

Lisää sydän- ja verisuonitaudeista

Katso kaikki sydän- ja verisuonitautien yksityiskohdat

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot