Sydämen vajaatoiminta

Sydämen vajaatoiminta

Helpompaa arkea sydämen vajaatoimintapotilaalle

Sydämen vajaatoiminta oireilee usein hengenahdistuksena ja rasitusväsymyksenä. Se voi aiheuttaa myös turvotusta nilkkoihin, yöllistä yskää ja äkillistä painonnousua. Oireet ovat kuitenkin epämääräisiä ja niitä voi aiheuttaa myös moni muu sairaus.1

Oikean diagnoosin teko ja diagnostiikan viiveiden vähentäminen ovat tärkeitä potilaan oikean hoidon ja ennusteen kannalta.2

Miten sairaus todetaan?

Sydämen vajaatoimintaa voi epäillä oireiden perusteella ja sen voi poissulkea verikokeella. Diagnoosin vahvistamiseksi tarvitaan lisäksi sydämen ultraäänitutkimus. NT-proBNP-testi on verikoe, joka vahvistaa epäilyn sydämen vajaatoiminnasta. Testiä voi hyödyntää sairauden toteamisen lisäksi potilaan ennusteen teossa. Testi tehdään vain, kun lääkäri arvioi sen tarpeelliseksi, potilas ei voi hakeutua siihen omin päin.

Lue lisää sydämen vajaatoiminnasta

Lisätietoa kliinikoille

Kuinka pystyn hoitamaan sydämen vajaatoimintapotilaat tehokkaasti alueellasi?

NT-proBNP on vakiintunut ja erittäin luotettava merkkiaine akuutin ja kroonisen sydämen vajaatoiminnan diagnosointiin ja ennusteen tekemiseen. Sitä käytetään epäillyn systolisen sydämen vajaatoiminnan diagnosoimisessa.

  • NT-proBNP on kustannustehokas, luotettava määritys, joka parantaa hoitotuloksia.
  • Vertailukelpoiset tulokset ja raja-arvot kaikilla cobas®-immunokemian analysaattoreilla ja Rochen vierianalytiikkamittareilla.
  • In vivo- ja in vitro -stability mahdollistavat tehokkaan testaamisen ja työnkulun erityisesti sairaalan ulkopuolella.
  • NT-proBNP soveltuu sydämen vajaatoiminnan biomerkkiaineeksi sakubitriili- valsartaaniyhdistelmähoitoa saavilla potilailla.

Duodecimin Käypä hoito -suosituksen (2017) mukaan sydämen vajaatoiminnan diagnostiikassa natriureettiset peptidit (NP) ovat keskeisessä asemassa jatkotutkimuksiin ohjaamisessa, ja sydämen vajaatoimintaa epäiltäessä suositellaan mittaamaan NP-pitoisuus. Diagnoosi tulee varmentaa sydämen ultraäänitutkimuksella.

Tyypin 2 diabeetikoilla on suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin

Elecsys® NT-proBNP:n uusi käyttötarkoitus tarjoaa terveydenhuollon ammattilaisille tarkan biomarkkerin, joka auttaa heitä tunnistamaan potilaita, joilla on korkea kardiovaskulaarinen riski. Tämä tarkoittaa, että tehokas lääkehoito voidaan aloittaa hyvissä ajoin, jotta sydäntä suojaava hoito voidaan optimoida.

PONTIAC-I:ssä osoitettiin, että 65 % sairaalahoidoista tai kuolemantapauksista voidaan estää.

Lue lisää sydämen vajaatoiminnasta (EN)

Lue lisää Troponin T:stä (EN)

Lataa esite NT-proBNP sydämen vajaatoimintaan (EN)

Lisätietoa laboratorioille

Tehokkaita ja luotettavia ratkaisuja sydän- ja verisuonitautien hoitopolun jokaiseen vaiheeseen

Cobas h 232 -vieritestijärjestelmän avulla näet sydänmerkkiaineet yhdellä silmäyksellä. NT-proBNP-, Troponiini T- ja D-dimeerin määritykset auttavat sinua tekemään päätöksen nopeasti. CoaguChek®-tuoteperheestä löydät INR-mittarin sekä ammattikäyttöön että omaseurantaan.

Lue lisää

Kiitos yhteydenotostasi!