Sydämen vajaatoiminnan etäseuranta

Sydämen vajaatoiminnan etäseuranta toteutetaan kotona hoitoyksiköstä saaduilla laitteilla. Mittaat painoasi ja verenpainettasi hoitoyksikön antamien ohjeiden mukaan. Mitatut arvot siirtyvät  automaattisesti terveydenhuollon ammattilaisille. He pystyvät arvioimaan terveydentilaasi ja ovat tarvittaessa sinuun yhteydessä.

Omahoidolla on merkittävä rooli sydämen vajaatoiminnan hoidossa ja seurannassa. Etäseuranta on osa sydämen vajaatoiminnan omahoitoa ja se pyrkii edistämään hyvää hoitotasapainoa,  ylläpitämään toimintakykyä ja elämänlaatua. 

Etäseurannassa seurataan mahdollisia sairauden aiheuttamia oireita, joiden tunnistaminen varhaisessa vaiheessa on tärkeää. Sairauden pahenemisesta kertovia oireita voivat olla esim. painonnousu, muutokset verenpaineessa tai erilaiset fyysiset oireet kuten väsymys tai hengenahdistus. Etäseurannassa hyödynnetään itse mitattuja arvoja sekä oirekyselyn tuloksia terveydentilan arvioimiseen. Etäseurannan avulla sydämen vajaatoimintaa sairastavan taudinkuvan muutokset voidaan havaita ajoissa, ja siten ehkäistä ja hoitaa tehokkaammin  mahdolliset taudin pahenemisvaiheet. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat lähellä ja he ovat sinuun yhteydessä aina kun on tarve.

Sydämen vajaatoiminnan etäseurantaa voi verrata esimerkiksi diabeteksen omahoitoon, jossa diabeetikko seuraa omaa verensokeriaan kotona omalla mittarillaan reagoiden verensokeritason vaihteluihin. Tällä diabeetikoiden kehittyneellä omahoidolla hoidon tasapainoa on pystytty parantamaan ja on pystytty välttämään liian korkeiden tai matalien verensokeritasojen  aiheuttamia sairaalakäyntejä. Sydämen vajaatominnan etäseurannan tavoitteena on nimenomaan pyrkiä havaitsemaan muutokset terveydentilassa ennen kuin oireet pahenevat.

Etäseuranta tarkoittaa sinulle säännöllisiä mittauksia saamillasi laitteilla. Mitattujen arvojen tieto siirtyy automaattisesti terveydenhuollon ammattilaisille. He perehtyvät mittaustuloksiin ja arvioivat tilanteen ja ovat sinuun yhteydessä jos tarve vaatii. Heillä on aina ajantasainen tieto käytettävissä ja he pystyvät reagoimaan hyvin varhaisessa vaiheessa arvojen muuttuessa huonompaan suuntaan. Näin pystytään vähentämään myös mahdollisia sairaalajaksoja.

Etäseurantaan käytettävät laitteet toimitetaan sinulle käyttövalmiina  ja voit aloittaa seurannan välittömästi. Ennen käytön aloittamista lue huolella vielä etäseurannan sekä mittalaitteiden käyttöohjeet.

HUOM! Kaikki mittalaitteet ovat henkilökohtaiseen käyttöön, eikä kenenkään muun kuin sinun tule käyttää niitä. Koska etäseurannalla seurataan verenpaineen ja painon muutoksia, toisen henkilön mittaustulos hankaloittaa muutosten tunnistamista ja niihin puuttumista. On tärkeää, että teet mittaukset terveydenhuollon yksikön antamien ohjeiden mukaan.

Jos mittaustuloksien perusteella on aiheen epäillä taudinkuvan pahenevan sinuun ollaan  automaattisesti yhteydessä. Yhteydenotto tapahtuu puhelimitse antamaasi numeroon. Puhelussa terveydenhuollon ammattilaiset ohjeistavat kuinka tulee toimia. Saatat saada pyynnön vastata oirekyselyyn. Oirekysely täydentää mittauslaitteista saatavaa tietoa. Oirekyselyn avulla seurataan muutoksia voinnissa, kuten esimerkiksi lisääntynyttä hengenahdistusta tai rintakipua. 

Pyyntö täyttää oirekysely lähetetään sinulle ennalta suunnitellun aikataulun mukaisesti tai mittaustiedoissa havaitun poikkeaman perusteella. Oirekyselyn tuloksista tieto menee terveydenhuollon ammattilaisille ja mikäli voinnissa on tapahtunut oleellisia muutoksia, on terveydenhuollon ammattilainen sinuun yhteydessä. 

Voit myös itse seurata omia mittaustietoja etäseuranta-alustalta.

Mikäli koet olosi heikentyvän äkillisesti, älä jää odottamaan yhteydenottoa, vaan ole välittömästi yhteydessä lääkäriisi, päivystykseen tai soita 112.

Sydämen vajaatoiminnan oiretaulukko

Kaikki ok:

 • Ei hengenahdistusta

 • Ei turvotuksia

 • Ei painonnousua

 • Ei rintakipua

 • Ei vaikeuksia selviytyä oman suoritustason mukaisesta rasituksesta

Oireesi ovat hallinnassa

 • Jatka lääkitystä ohjeiden mukaan

 • Jatka päivittäistä etäseuranta (paino, verenpaine, aktiivisuus)

 • Jatka vähäsuolaista ruokavaliota

 • Käy sovitussa kontrolleissa

Varoitusmerkkejä

 • Paino on noussut viimeiden kolmen päivän aikana 2 kg

 • Turvotuksia jaloissa

 • Hengenahdistus lisäntyy

 • Kuiva, hakkaava yskä, erityisesti yöaikaan

 • Nukkuminen hankalaa, hakeudut puoli-istuvaan asentoon

 • Uusia rytmihäiriötuntemuksia

 • Arkielämää haittaava huimaus

 • Epätavallista tuntemuksia, joista olet huolissasi

Tilanteessa saattaa olla tapahtumassa jotain, jonka vuoksi lääkitystä on syytää tarkistaa

 • Ota yhteyttä hoitopaikkaasi

 • Tilanteen varhainen havaitseminen ja nopea puuttuminen parantavat ennustetta ja auttavat tilanteesta toipumista

Seis!

 • Voimakas äkillinen hengenahdistus,

  joka ei helpota levossa

 • Rintakipua, joka ei helpota levossa tai nitrolla

 • Nukkuminen onnistuu vain istuma-asennossa hengenahdistuksen vuoksi

Tilanteessa on tapahtumassa jotain, joka vaatii mahdollisesti lääkärin hoitoa

 • Ota välittömästi yhteys lääkäriisi tai ensiapuun

 • Soita tarvittaessa yleiseen hätänumeroon 112

 • Älä sulje puhelinta ennen kuin olet saanut luvan

 • Älä lähde ensiapuun omalla autolla

Lähde: Potilaan oireiden itsearviointitaulukko omahoidon tueksi: Käypä hoito -kuvat 2017 (viitattu 3.3.2023)

Puhelinnumero: 0800-93400 (maksuton)

Asiakastuki auttaa sinua kaikissa etäseuranta-asioissa, jotka eivät koske  sairauden hoitoa. Käytössä on  takaisinsoittopalvelu. Asiakastuki ottaa vastaan  tukipyyntöjä jokaisena päivänä vuorokauden ympäri (24/7), mutta vastaa  tukipyyntöihin arkisin klo 8.30 - 16.00 (perjantaisin klo 15.00 asti). Pyrimme  vastaamaan tukipyyntöihin neljän tunnin sisään puhelun rekisteröinnistä. Sähköposti: 

Mikäli kysymyksesi liittyy mielestäsi poikkeaviin mittaustuloksiin, poikkeuksellisiin oireisiin tai mikäli sinulla on kysyttävää sairaudestasi, ota yhteyttä  sinua hoitavaan yksikköön.

Löydä lisää

Sydanliitto.fiTerveyskyla.fi

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot