Maailman suurimpiin lääkeyrityksiin kuuluva Roche mukana FinnGen -hankkeessa

Roche on yksi seitsemästä kansainvälisestä lääkeyhtiöstä, joka on mukana jättimäisessä FinnGen hankkeessa. Kuusivuotisen hankkeen budjetti on 59 miljoonaa euroa ja siinä analysoidaan jopa 500 000 yksilöllistä suomalaisten biopankkien keräämää verinäytettä hyödyntäen terveydenhuollon digitaalisia rekisteritietoja. Hanke on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen ja sen tarkoituksena on edistää uusien hoitojen ja diagnostisten testien kehittämistä useisiin eri sairauksiin.

Roche osallistuu hankkeeseen sen yhdysvaltalaisen tytäryhtiön Genentechin kautta. Genentechin immunologiasta ja tartuntataudeista vastaava varapääjohtaja Eric Brown kuvailee hanketta seuraavasti:

”FinnGen-tutkimus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden genotyyppien ja fenotyyppien kattavaan kartoitukseen suomalaisessa väestössä. Uskomme, että tutkimuksen kautta saatava tieto auttaa meitä ymmärtämään paremmin syitä eri sairauksien taustalla.  Tietoa voidaan hyödyntää uusien biomarkkereiden tunnistamisessa, mikä auttaa meitä kehittämään yksilöllisiä lääkehoitoja potilaille.”

Suomessa hanketta koordinoivat Helsingin Yliopisto, Helsingin yliopistollinen keskussairaala sekä Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM. Hankkeessa on julkisista toimijoista biopankkien lisäksi mukana myös valtion innovaatiorahoituskeskus Tekes.

Rochen Suomen yksikön lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi pitää sopimusta läpimurtona public-private yhteistyössä Suomessa:

”Suomen vahvuudesta biopankkien näytteiden ja rekisteridatan yhdistämisessä on puhuttu jo pitkään. Nyt tämä suomalainen vahvuus konkretisoituu laajana kansainvälisenä public-private yhteistyönä. Hankkeeseen osallistuvien lääkeyhtiöiden kautta viesti Suomesta genomitutkimuksen edelläkävijämaana vahvistuu ja poikii mahdollisesti lisää investointeja Suomeen tulevaisuudessa. Suomessa määrätietoisesti tehty työ Terveysalan kasvustrategian puitteissa näkyy.”

Eniten hankkeesta hyötyvät kuitenkin potilaat – sekä tänään, että tulevaisuudessa.

”Yhdistämällä suomalaisväestön genomitietoa ja rekisteridataa on mahdollista ymmärtää syvällisemmin eri sairauksien syntyyn vaikuttavia tekijöitä ja kehittää vaikeiden sairauksien hoitokäytäntöjä”, sanoo Genentechin neurosairauksien, silmäsairauksien ja tutkimusteknologian vanhempi johtaja Thomas Zioncheck.

 

Roche Oy
Public Policy Manager
Sofia Suvila
Puhelin:
sähköposti:

FI/ROCH/1708/0136

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot