HUS, Helsingin yliopisto ja Roche syventävät tutkimusyhteistyötä

HUS, Helsingin yliopisto ja Roche ovat solmineet sopimuksen tutkimusyhteistyön syventämisestä. Sopimus on ensimmäinen, jonka osapuolina ovat HUS ja Helsingin yliopisto yhdessä sekä kansainvälinen lääkeyhtiö. Yritysyhteistyöllä tavoitellaan muun muassa tutkimuskäytänteiden kehittämistä, terveydenhuollon hoitotulosten parantamista sekä uusien tutkimusmahdollisuuksien tarjoamista lääketieteen tutkijoille ja opiskelijoille.

Helsingin yliopiston ja HUS:n yhteisellä AMCH-kampuksella Meilahdessa (Academic Medical Center Helsinki) kohtaavat päivittäin huipputason lääketieteen tutkimus, opetus ja hoito. AMCH merkitsee tiivistä yhteistyötä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan (HY) ja Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) sekä Helsingin seudun yliopistollinen keskussairaalan (HYKS) kesken – potilaiden ja koko yhteiskunnan hyväksi. Lääkeyhtiö Roche puolestaan kehittää lääkkeitä kaikkein vaikeimpiin sairauksiin kuten syöpään. Sen panostukset tutkimukseen ja tuotekehitykseen ovat terveysalan yrityksistä maailmanlaajuisesti suurimmat. 

Nyt AMCH aloittaa yhdessä Rochen kanssa laajan yhteistyön useilla lääketieteen erikoisaloilla. Päämääränä on sairauksien synnyn parempi ymmärtäminen ja uusien hoitojen kehittäminen yhdessä potilaiden parhaaksi.

- HUS avaa ovia yritysyhteistyön suuntaan. Yhä useammalla potilaalla tulee olla mahdollisuus osallistua kliiniseen tutkimukseen. Vain näin pystytään kehittämään turvallisia, tehokkaita ja yksilöllisiä hoitoja, HUS:n tutkimusjohtaja, professori Anne Pitkäranta toteaa. Helsingin yliopisto puolestaan näkee velvollisuudekseen tutkimuksen ja opetuksen lisäksi myös auttaa Suomen talouden kasvua.

- On paljon sellaista terveydenhuollon osaamista, jota voidaan kaupallistaa ja samalla auttaa yhä useampia potilaita. Voimme siis kääntää tutkimustietomme ja käytäntömme kohentamaan osaltaan myös kansantaloutta, Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Risto Renkonen sanoo.

Pre-kliinistä ja kliinistä tutkimusyhteistyötä syvennetään osapuolten välillä esimerkiksi syöpätaudeissa ja neurologisissa sairauksissa. Tavoitteena on, että yhteisten hankkeitten kautta pystytään osallistumaan uusien lääkehoitojen kehittämiseen erityisesti vakavissa sairauksissa.  

- Sopimus HUS:n ja Helsingin yliopiston kanssa on erittäin merkittävä, sillä sen puitteissa pystymme yhdistämään voimavaramme vastausten löytämiseksi kaikkein vaikeimmissa sairauksissa. Yhteistyön syventäminen tarkoittaa sitä, että meillä on mahdollisuus aloittaa uusia tutkimushankkeita ja kliinisiä lääketutkimuksia Suomessa, joista hyötyvät suomalaiset potilaat, tutkijat ja koko terveydenhuoltojärjestelmä. Yhteistyö on myös jälleen konkreettinen esimerkki siitä, että terveysalan kasvustrategia tuottaa tuloksia, Roche Oy:n toimitusjohtaja Titus Gylvin sanoo.

Osapuolet sopivat osaamisen ja tietojen vaihdosta julkisen terveydenhuollon kehittämiseksi. Sopimuksessa mainittuja keinoja ovat esimerkiksi eri hoitojen vaikuttavuustietojen parempi hyödyntäminen.

Pohjoismaisessa vertailussa Helsingin yliopiston bio- ja lääketieteellinen tutkimus on korkealla tasolla. AMCH-kampus on useilla eri mittareilla Euroopassa 10 parhaan ja maailmalla 50 parhaan lääketiedeyhteisön joukossa. Myös tutkimustiedon vieminen käytäntöön potilaiden hoidossa on korkeatasoista. Viimeisen 10 vuoden aikana HUS:ssa on tehty keskimäärin kerran viikossa sairauksien diagnostiikkaan tai potilaiden hoitoon vaikuttava uudistus, joka on perustunut AMCH:ssa tehtyyn tutkimustyöhön.

- Nyt haluamme alkaa systemaattisesti etsiä yhdessä useiden lääkeyhtiöiden kanssa uusia yhteistyömahdollisuuksia tällaisten isojen raamisopimusten avulla. Roche on nyt ensimmäinen, jonka kanssa tämä saadaan aikaan. Olen hyvin tyytyväinen tästä saavutuksesta, sillä se on vaatinut varsin pitkän valmistelun yhdessä kaikkien kolmen toimijan kanssa, Renkonen sanoo.

HUS
Viestintäpäällikkö
Niina Kauppinen



Helsingin yliopisto
Tiedeviestinnän asiantuntija / mediasuhteet
Päivi Lehtinen



Roche Oy
Public Policy Manager
Andrei Nahkala



HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja koko maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti korkeatasoista. Tuotamme palveluja 24 jäsenkunnan yli 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Vuosittain puoli miljoonaa erikoissairaanhoidon potilasta saa hoitoa 23 sairaalassamme. HUS:n liikevaihto on noin kaksi miljardia euroa ja palveluksessamme on noin 22 500 ammattilaista.

Helsingin yliopisto on Suomen vanhin ja suurin tiedekorkeakoulu, 40 000 opiskelijan ja tutkijan kansainvälinen tiedeyhteisö. Maailmanlaajuisissa yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu yleensä sadan parhaan joukkoon. Helsingin yliopisto etsii ratkaisuja globaaleihin haasteisiin ja luo uudenlaista ajattelua ihmiskunnan parhaaksi. Tieteen voimalla yliopisto on rakentanut yhteiskuntaa, sivistystä ja hyvinvointia jo vuodesta 1640.

Roche on maailman suurin bioteknologiayritys, joka valmistaa lääkkeitä syöpätautien, immunologisten sairauksien, tulehdussairauksien ja keskushermostosairauksien hoitoon. Roche on maailman johtava yritys in vitro –diagnostiikassa sekä edelläkävijä syövän kudosdiagnostiikassa ja diabeteksen hoidossa. Rochen yhdistetty vahva osaaminen sekä lääkealalla että diagnostiikassa on tehnyt Rochesta yksilöidyn terveydenhoidon johtavan yrityksen. Rochen yksilöidyn terveydenhoidon strategian tavoitteena on tarjota jokaiselle potilaalle juuri hänelle sopiva hoito.

FI/ROCH/1605/0049

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot