Lue koko artikkeli:
Hedelmällisen parin raskauden mahdollisuus normaalissa kuukautiskierrossa on keskimäärin 20–25 %. Ehkäisyn lopettamisen jälkeen yli puolet alle 38-vuotiaista naisista on raskaana puolen vuoden sisällä, vuoden kuluttua 80–90 %.
Naisen hedelmällisyys alkaa laskea 30 ikävuoden jälkeen.1
- Jos raskausyritys alkaa 35 - 39 vuotiaana, 30 % naisista ei tule saamaan biologista lasta.
- Riski jäädä lapsettomaksi on 64 %, jos raskausyritys alkaa vasta 40 - 44 vuoden iässä.
Nykyisin vallitseva suuntaus siirtää lastenhankinta myöhäisempään elämänvaiheeseen lisää merkittävästi naisen riskiä jäädä pysyvästi lapsettomaksi iän myötä alentuvan hedelmällisyyden johdosta. 1
Toiminnallisen munasolureservin (eli munasarjoissa olevien munasolujen määrän) laskunopeus on myös yksilöllinen, joten alentunut munasolujen määrä on tärkeää todeta mahdollisimman varhain.
On ehdotettu, että AMH-pitoisuuden avulla voisi selventää naisen munasolureservin tilanteen ja näin vaikuttaa selkeämmin perheen perustamissuunnitelmiin.2
Munasolupakastus ennen munasolujen iän tuomaa hedelmällisyyden laskua parantaa mahdollisuutta saada lapsi omilla sukusoluilla myöhäisemmässä elämänvaiheessa.1
AMH:n on osoitettu olevan paras tällä hetkellä käytettävissä olevista munarakkulareservin mittareista.2
Elecsys AMH on ensimmäinen täysautomaattinen AMH-laboratoriotesti, joka erottelee selkeästi alentuneen ja normaalin munasolureservin toisistaan.
Elecsys AMH-testille on validoitu ikäryhmäkohtaiset viitearvot kliinisen työn avuksi.
Elecsys AMH-testi on helppo potilaalle ja antaa tarkkoja tuloksia nopeasti ammattilaisten käyttöön.
Testin korrelaatio AFC-kaikukuvaukseen on hyvä.
AMH-hedelmällisyystesti mittaa kehittyvien munarakkuloiden erittämän anti-müllerian-hormonin tason veressä.
Testin avulla saadaan tieto naisen munasarjojen toimintakyvystä.
Miksi? Tahattoman lapsettomuuden ennaltaehkäisemiseksi.
Kenelle? Raskautta nyt tai myöhemmässä elämänvaiheessa suunnitteleville.
Mistä? Gynekologin vastaanotolta.
Viitteet:
Suomen Fertiliteettiyhdistyksen (SFY) ennakoivan munasolupakastuksen työryhmän toimintatapasuositus (https://asiakas.kotisivukone.com/files/sfy.ehdolla.fi/koulutusyhteenvetoja/ennakoiva_munasolupakastus_hyvn_toimintatava n_suositukset.pdf)
Koskela, Tapanainen, Duodecim 2016; 132; 226-32.
© 2024 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.