Euroopan lääkekomitealta puoltava lausunto Rochen atetsolitsumabille levinneen keuhkosyövän ja levinneen virtsarakon syövän hoitoon

Euroopan lääkeviraston (EMA) ihmislääkekomitea (CHMP) on antanut myönteisen lausunnon Rochen atetsolitsumabin (TECENTRIQ®) käyttämisestä ainoana hoitona paikallisesti edennyttä tai etäpesäkkeistä ei-pienisoluista keuhkosyöpää sairastaville potilaille, joita on aiemmin hoidettu solunsalpaajalla. Tämä positiivinen lausunto perustuu laajan, satunnaistetun, faasin III OAK-tutkimuksen ja satunnaistetun, faasin II POPLAR-tutkimuksen tuloksiin. Lisäksi lääkekomitea antoi myönteisen lausunnon atetsolitsumabin käytöstä ainoana hoitona paikallisesti edenneen tai metastasoituneen virtsarakon syövän hoidossa potilailla, joita on aiemmin hoidettu platinapohjaisella kemoterapialla tai joille sisplatiinipohjainen kemoterapia ei sovi. Tämä positiivinen lausunto perustuu faasin III IMvigor211 - ja faasin II IMvigor210 -tutkimusten tuloksiin.

”Euroopan lääkekomitean positiivinen lausunto on hyvä uutinen potilaille, jotka sairastavat  levinnyttä keuhkosyöpää tai levinnyttä virtsarakon syöpää, sillä kehitysaskelista huolimatta pitkän aikavälin eloonjäämisennusteet ovat näissä syövissä huonommat kuin muissa yleisissä syövissä”, sanoo Roche Oy:n lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi.

Lopullista, lääkekomitean lausuntoon pohjautuvaa Euroopan komission myyntilupapäätöstä odotetaan lähitulevaisuudessa. Atetsolitsumabilla on jo myyntilupa levinneen keuhkosyövän ja levinneen virtsarakon syövän hoitoon Yhdysvalloissa sekä useissa muissa maissa.

Keuhkosyöpä on merkittävin kuolemaa aiheuttava syöpä maailmanlaajuisesti. Vuosittain noin 1,59 miljoonaa ihmistä kuolee keuhkosyöpään. Suomessa se on miehillä toiseksi yleisin ja naisilla kolmanneksi yleisin syöpämuoto.1  Vuonna 2013 Suomessa todettiin miehillä 1690 ja naisilla 880 uutta tapausta.2 Keuhkosyöpä voidaan karkeasti jakaa kahteen eri alatyyppiin: ei-pienisoluiseen keuhkosyöpään ja pienisoluiseen keuhkosyöpään.  85 % kaikista keuhkosyöpätapauksista on ei-pienisoluista keuhkosyöpää.

Levinnyt virtsarakon syöpä on huonoennusteinen ja saatavana on rajoitettu määrä hoitomuotoja. Hoidoissa ei ole tapahtunut merkittävää edistymistä lähes 30 vuoteen. Virtsarakon syöpä on maailmanlaajuisesti yhdeksänneksi yleisin syöpä, joita vuonna 2012 diagnosoitiin 430 000 henkilöllä ja joka aiheuttaa vuosittain 145 000 kuolemantapausta. Suomessa se on yleisin virtsateiden pahanlaatuinen kasvain ja miesten neljänneksi yleisin syöpä.1 Suomessa todetaan vuosittain noin 900 uutta rakkosyöpätapausta, joista miehillä noin 80 %.3

Atetsolitsumabi on monoklonaalinen vasta-aine, joka sitoutuu kasvaimessa PD-L1 -proteiiniin (programmed death-ligand 1).  Atetsolitsumabi on syövän immunoterapialääke ja se edesauttaa elimistön oman puolustusjärjestelmän  T-solujen aktivoitumista, jolloin niiden toimintakyky kasvainsoluja vastaan palautuu.

Roche on kehittänyt syöpälääkkeitä yli 50 vuoden ajan. Nykyään investoimme tutkimukseen enemmän kuin koskaan ennen ja tavoitteenamme on löytää innovatiivisia hoitovaihtoehtoja, jotka auttavat kehon omaa immuunijärjestelmää taistelemaan syöpiä vastaan. Rochen syövän immunoterapiaan keskittyvä tutkimusohjelma sisältää yli 20 tutkimuslääkettä, joista 12 on kliinisessä tutkimusvaiheessa.

Roche on maailman suurin bioteknologiayritys, joka valmistaa lääkkeitä syöpätautien, immunologisten sairauksien, tulehdussairauksien ja keskushermostosairauksien hoitoon. Roche on maailman johtava yritys in vitro -diagnostiikassa sekä edelläkävijä syövän kudosdiagnostiikassa ja diabeteksen hoidossa. Rochen yhdistetty vahva osaaminen sekä lääkealalla että diagnostiikassa on tehnyt Rochesta yksilöidyn terveydenhoidon johtavan yrityksen. Rochen yksilöidyn terveydenhoidon strategian tavoitteena on tarjota jokaiselle potilaalle juuri hänelle sopiva hoito.

Lisätietoa:

Kaikki käytetyt tai mainitut tavaramerkit on suojattu lainsäädännöllä.

 

Roche Oy
Public Policy Manager
Andrei Nahkala
Puhelin:
Sähköposti: 

Lähteet:

  1. (viitattu 4.8.2017)

  2. Mustajoki, Pertti. Lääkärikirja Duodecim 8.2.2016

  3. Bono Petri, Lääkärikirja Duodecim 28.9.2012, haettu 23.7.2017 osoitteesta

FI/ROCH/1708/0127

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot