Euroopan komissio on hyväksynyt pertutsumabin (Perjeta) leikkauksen jälkeiseen hoitoon varhaisvaiheen HER2-positiivista rintasyöpää sairastavilla potilailla, joilla taudin uusiutumisriski on suuri

  • Euroopassa on hyväksytty uusi hoitovaihtoehto potilaille, joilla on varhaisvaiheen HER2-positiivinen rintasyöpä, jonka uusiutumisriski on suuri.

  • Vaiheen III APHINITY-tutkimuksen perusteella suuri uusiutumisriski määriteltiin sairaudeksi, joka on joko imusolmukepositiivinen tai hormonireseptorinegatiivinen.


Euroopan komissio on hyväksynyt pertutsumabin käytön yhdessä trastutsumabin ja solunsalpaajahoidon kanssa HER2-positiivista varhaisvaiheen rintasyöpää sairastavien aikuispotilaiden leikkauksen jälkeiseen hoitoon (liitännäishoito), kun syövällä on suuri uusiutumisriski. Suuri uusiutumisriski on määritelty sairaudeksi, joka on imusolmukepositiivinen tai hormonireseptorinegatiivinen. Perjeta-pohjaista hoitoa tulee antaa yhteensä vuoden ajan osana varhaisvaiheen rintasyövän kokonaishoitoa leikkauksen ajankohdasta riippumatta.

HER2-positiivinen rintasyöpä koskettaa Euroopassa vuosittain lähes 100 000 naista.1,2 Suurin osa tapauksista diagnosoidaan varhaisvaiheessa, jolloin hoidon tavoitteena on parantaa sairaus.3,4 Vaikka HER2-positiivisen varhaisvaiheen rintasyövän hoidossa on otettu merkittäviä edistysaskeleita, sairaus uusiutuu pitkällä aikavälillä noin joka neljännellä trastutsumabi- ja solunsalpaajahoitoa saaneella potilaalla.5 Arviolta kaksi kolmesta pitkälle edenneestä HER2-positiivisesta rintasyövästä johtuu sairauden uusiutumisesta, sen sijaan että se olisi sairauden ensidiagnoosi.6 Uusiutuvaan ja pitkälle edenneeseen rintasyöpään ei ole parantavaa hoitoa, vaan tällaisissa tapauksissa hoidon tavoitteena on mahdollisimman pitkä elinaika.

”Vaikka HER2-positiivisen, varhaisessa vaiheessa olevan rintasyövän hoidossa on otettu edistysaskeleita, silti sairaus saattaa uusiutua ja edetä vaiheeseen, jossa se ei ole enää parannettavissa. On tärkeää, että jatkamme varhaisessa vaiheessa olevan rintasyövän hoitojen kehittämistä tavoitteenamme sairauden parantaminen”, toteaa Rochen Oy:n lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi.

Euroopan komission hyväksyntä perustuu laajaan vaiheen III tutkimukseen (APHINITY), jossa tutkittiin yli 4 800 HER2-positiivista varhaisvaiheen rintasyöpää sairastavaa potilasta.7

Pertutsumabi on lääkevalmiste, jonka vaikutus kohdistuu HER2-reseptoriin, proteiiniin, jota löytyy monien normaalien solujen pinnalta sekä suurissa määrin syöpäsolujen pinnalta HER2-positiivisissa syövissä.8,9 Pertutsumabi on suunniteltu estämään HER2-reseptoria liittymästä yhteen muiden HER-reseptorien kanssa (EGFR/HER1, HER3 ja HER4) solujen pinnalla, mitä pidetään kasvaimen kasvun ja eloonjäännin kannalta olennaisena prosessina.

Roche on maailman suurin bioteknologiayritys, joka valmistaa lääkkeitä syöpätautien, immunologisten sairauksien, tulehdussairauksien ja keskushermostosairauksien hoitoon. Roche on maailman johtava yritys in vitro -diagnostiikassa sekä edelläkävijä syövän kudosdiagnostiikassa ja diabeteksen hoidossa. Rochen yhdistetty vahva osaaminen sekä lääkealalla että diagnostiikassa on tehnyt Rochesta yksilöidyn terveydenhoidon johtavan yrityksen. Rochen yksilöidyn terveydenhoidon strategian tavoitteena on tarjota jokaiselle potilaalle juuri hänelle sopiva hoito.

Kaikki käytetyt tai mainitut tavaramerkit on suojattu lainsäädännöllä.

Lisätietoa: 

Roche Oy
Legal and External Affairs Coordinator
Eija Ruuskanen
Puhelin:
sähköposti: 

FI/ROCH/1806/0084

Viitteet

  1. Wolff AC, et al. J Clin Oncol. 2013;31(31):3997–4013.

  2. Maailman terveysjärjestö. Cancer Fact Sheets. [Internet, viitattu 9.5.2018]. Saatavana osoitteessa: 

  3. National Cancer Institute. Cancer Stat Facts: Female Breast Cancer. [Internet, viitattu 9.5.2018]. Saatavana osoitteessa: 

  4. Scharl A, et al. Geburtshilfe Frauenheilkd. 2015;75(7):683–91.

  5. Slamon D, et al. BCIRG 006 ‑tutkimus. Esitetty tilaisuudessa: SABCS;6.–10.12.2015; San Antonio, Texas, Yhdysvallat. Abstrakti nro S5-04.

  6. Yardley D, et al. Breast Cancer Res Treat. 2014;145(3):725–34.

  7. Minckwitz G, et al. N Engl J Med. 2017;377:122–31.

  8. Lewis Phillips G, et al. Cancer Res. 2008;68:9280–90.

  9. Iqbal N and Iqbal N. Mol Biol Int. 2014;doi:10.1155/2014/852748.

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot