Helsingin yliopisto on nimittänyt yksilöllisen syöpälääketieteen professorin tehtävään professori Kimmo Porkan. Kyseessä on Suomen ensimmäinen yksilöllisen syöpälääketieteen professuuri ja se on perustettu Helsingin yliopiston sekä HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan yhteyteen. Professuuri on pysyvä, ja sen ensimmäiset viisi vuotta rahoitetaan kolmen lääkealan yrityksen, Bayerin, Novartiksen ja Rochen lahjoituksella.

Kimmo Porkka on urallaan tutkinut pitkään leukemioiden kohdennettua lääkehoitoa, viime vuosina erityisesti akuutin leukemian yksilöllistettyä hoitoa ja sen edistämistä osana potilaan sairaalahoitoa. Lisäksi Porkka on ollut mukana veritautien lääkehoidon kehittämisessä niin prekliinisessä kuin kliinisessä vaiheessa.

– Syövänhoidon yksilöllistäminen, eli jokaisen potilaan sairauden ominaispiirteiden huomioon ottaminen, on keskiössä, kun halutaan parantaa yhä suurempi osa potilaista kohdennettujen ja turvallisten hoitojen avulla. Se vaatii kuitenkin laaja-alaista eri tietolähteiden integraatiota ja hyvää yhteispeliä eri toimijoiden välillä, kuten myös laajaa verkostoitumista kansallisesti ja kansainvälisesti. Nyt Helsingin yliopiston sekä HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan yhteyteen perustettu professuuri antaa uudenlaisen mahdollisuuden keskittyä yksilöllistetyn hoidon käytännön toteutukseen Suomessa. Otan haasteen innostunein ja nöyrin mielin vastaan, Kimmo Porkka kertoo. 

– Kiitän Bayeria, Novartista ja Rochea tästä lahjoituksesta ja hyvästä yhteistyöstä. Tiedekunta liittää professuuriin merkittävän iCAN-lippulaivaan liittyvän tutkimusrahoituksen, joten uskon, että tällä lahjoituksella ja kokonaisuudella saadaan aikaan paljon menestystä syöpätutkimuksen ja -hoidon rintamalla, dekaani Anne Remes kommentoi. 

Professorin tehtävään kuuluu myös ylilääkärin sivuvirka HUSin Syöpäkeskuksessa.

– Professori Kimmo Porkka on pioneerina ollut pystyttämässä Suomeen yksilöllisen syövänhoidon perus- ja translationaalisen tutkimusverkoston yhteistyötä potilaita hoitavien kliinisten tutkijoiden kanssa. Uuden professuurin myötä tutkimustulosten soveltaminen osaksi potilashoitoa nopeutuu, toteaa HUSin Syöpäkeskuksen toimialajohtaja Johanna Mattson.

Professuuria rahoitetaan sen ensimmäiset viisi vuotta lääkeyhtiöiden Bayerin, Novartiksen ja Rochen lahjoituksella. Kaikki kolme yhtiötä toimivat kansainvälisesti syöpätautien parissa ja haluavat mahdollistaa yksilöllisen syövänhoidon kehittämistä ja toteuttamista Suomessa. 

Professuurin rahoittajien näkökulmasta Suomi on erinomainen ympäristö edistää yksilöllisen syövänhoidon tutkimusta ja hoitokäytäntöjä. Korkeatasoinen akateeminen tutkimuskenttä, terveysalan tutkimus- ja innovaatiomyönteisyys sekä terveystietovarannot ovat ainutlaatuinen viitekehys toiminnalle. 

On hienoa, että professuurin myötä yksilöllisen syövänhoidon tutkimus Suomessa kehittyy, jotta yhä useampi suomalainen potilas hyötyisi yksilöllisen diagnostiikan ja lääkehoidon mahdollisuuksista. Toiveena on myös, että kiinnostus kansainvälisille tutkimusinvestoinnoille kasvaisi ja esimerkiksi kliinisten tutkimusten määrä saataisiin kasvuun Suomessa.

Lue lisää professuurin perustamisesta Helsingin yliopiston uutisesta:

Sofia Suvila
Communications and Public Policy Partner
Roche Oy
Puhelin:
Sähköposti: 

M-FI-00003586

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.