1895: Historialliset häät

Adèle La Roche ei varmastikaan osannut naimisiin mennessään aavistaa, että hänen sukunimestään tulisi yksi terveydenhuoltoalan kuuluisimmista. Sveitsissä oli vielä 1800-luvun lopussa yleisenä käytäntönä, että avioparit yhdistivät sukunimensä tavuviivalla, joten kun Adèle avioitui Fritz Hoffmannin kanssa, Fritzistä tuli Hoffmann-La Roche. Yritys nimeltä F. Hoffmann-La Roche & Co perustetiin Baselissa 1896. Yhtiö perusti miltei välittömästi ensimmäiset tytäryhtiönsä Saksaan ja Italiaan ja laajeni pian Venäjälle, Japaniin ja muille tärkeille markkina-alueille. Vuonna 1898 Roche toi markkinoille ensimmäisen menestystuotteensa. Sirolin-yskänsiirappi perustui yrityksen tuberkuloosilääkkeeseen,   tiokoliin. Sirolinista tuli nopeasti myyntimenestys.

 

haat

1933: Sitoudumme tieteeseen

Vuonna 1933 Roche hankki menetelmän C-vitamiinin syntetisoimiseksi ja siirtyi massatuotantoon. Yritys keskittyi kemialliseen synteesiin ja bioteknologiaan. Rochen sitoutuminen innovatiiviseen tieteeseen johti läpimurtoihin, ja monet näistä keksinnöistä ja hoitokeinoista ovat kestäneet aikaa. Nykyään Maailman terveysjärjestön ylläpitämässä välttämättömien lääkkeiden malliluettelossa (Essential Medicines List) on 32 Rochen lääkettä.

1933

1966: Käänteentekevä laajentumispäätös

Vuonna 1966 tohtori Adolf Walter Jann, Rochen silloinen puheenjohtaja ja visionääri, käynnisti yrityksessä monipuolistamisohjelman. Jann huomasi, että sodanjälkeisen ajan nopea teknologinen kehitys ja nykyaikaisen yhteiskunnan terveydenhoitotarpeet vaativat entistä kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa. Roche osti useita yrityksiä, muun muassa Radio Corporation of American (RCA) elektronisen tutkimusyksikön ja Chemische Fabrik Schweizerhallen diagnostiikkayksikön. Nämä, ja muutamat muut hankinnat, olivat tärkeä osa Rochen tulevaa diagnostiikkayritystä. 1990 Roche vahvisti bioteknologiatoimintaansa ostamalla enemmistöosuuden Genentech Inc -yrityksestä. Sen jälkeen Roche hankki oikeudet polymeraasiketjureaktio- eli PCR-teknologiaan, joka on paitsi tehokas ja edullinen tapa kopioida DNA- tai RNA -sekvenssejä myös yksi 1900-luvun tärkeimmistä tieteellisistä saavutuksista. Genentechistä tuli Roche-konsernin täysjäsen vuonna 2009.

1966

1984: Lääketieteen Nobel-palkinto

Rochen rahoittaman Baselin immunologiainstituutin tutkijat George Köhler ja César Milstein vastaanottivat lääketieteen Nobel-palkinnon kolmannen tutkijan, Niels K. Jernen, rinnalla 1984. Palkinto myönnettiin työstä, jonka tutkijat tekivät 1970-luvulla. Tutkijat kehittivät prosessin monoklonaalisten vasta-aineiden tuottamiseksi. Monoklonaaliset vasta-aineet ovat perusta koko bioteknologiateollisuudelle – vasta-aineita käytetään lääkkeissä ja diagnostisissa sovelluksissa. Terapeuttiset vasta-aineet ovat parantaneet vaikeiden sairauksien, kuten syövän, virusinfektioiden ja tulehdussairauksien hoitoa viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana

1984

1998: Rintasyövän hoitoon kehitetty täsmälääke saa myyntiluvan

Genentech suunnitteli 1990-luvun alussa humanisoidun monoklonaalisen vasta-aineen, joka estää syöpäsolujen kasvua. Sitä käytetään HER2-positiivisen rintasyövän hoidossa. Köhlerin ja Milsteinin tutkimustyö mahdollisti humanisoidun monoklonaalisen vasta-aineen kehittämisen. Sen myötä Roche keskittyi yritysstrategiassaan yksilöllisen terveydenhuollon edistämiseen. Roche on yhä yksilöllisen terveydenhoidon edelläkävijä. Uskomme, että yksilöllisen terveydenhoidon avulla voimme diagnosoida ja hoitaa potilaita yhä tehokkaammin ja nopeammin – ja parantaa potilaiden elämänlaatua merkittävästi.

 

>Takaisin Roche pääsivulle

1998