Maailman syöpäpäivä: Suunta ratkaistaan yhteistyöllä

Sisällöstä vastaa Roche Oy

Viime vuosikymmeninä on otettu valtavia harppauksia syövän hoidossa. Edistysaskeleet ulottuvat tutkimuksesta seulontoihin, diagnostiikkaan ja lääkehoitoon. Maailmanlaajuisesti tämä edistys ei tavoita kaikkia. Se kuka olet ja missä asut, vaikuttaa merkittävästi siihen, saatko juuri sinulle sopivinta mahdollista hoitoa. Tänään vietettävä Maailman Syöpäpäivä on hyvä ajankohta kysyä, millaista syövän hoito on täällä meillä Suomessa.

Suomessa väestö ikääntyy ja meillä on yhä enemmän syöpään sairastuvia kansalaisia - syöpähoitoja siis tarvitaan entistä enemmän tulevaisuudessa. EU:n syöpästrategiassa syöpä on  luokiteltu yhdeksi Euroopan merkittävimmistä terveysuhista. Yhteiskunnan intressissä onkin ennakoida syövän kasvavaa tautitaakkaa, hoitotarpeita ja kustannuksia.

Ennakoinnin tueksi Syöpäjärjestöt yhdessä Nordic Healthcare Groupin kanssa ovat hiljattain luoneet ansiokkaan verkkotyökalun, jolla voidaan laajasti tarkastella syövän kustannuksia. Syöpäsairauksien yleistyessä moni kysyy oikeutetusti, mihin hoitoihin yhteiskunnan varat tulisi suunnata. Ovatko lääkkeet pelkkä kasvava kuluerä vai investointi yhteiseen hyvinvointiimme?

Työkalun perusteella syövän hoidon kokonaiskustannukset kasvavat maltillisesti eli keskimäärin 3,3% vuodessa. Syöpähoitojen kustannusrakenne on sen sijaan muuttunut. Lääkehoitojen osuus  kokonaiskustannuksista on noussut. Tilastoissa tosin eivät näy esimerkiksi sairaaloiden kilpailutusten myötä saadut alennukset tai apteekkikanavassa myytävien ehdollisen korvattavuuden sopimusten mahdollistamat alennukset. Vuodeosastohoidon kustannukset jatkavat vähenemistään, kun hoidot muuttuvat yhä enemmän polikliinisiksi. Samoin syöpätautien aiheuttamat sairauspäivärahojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden kustannukset pienenevät. Yhä useampi syöpää sairastava potilas elää arkea ja käy töissä vakavasta sairaudesta huolimatta.

“Syövän hoitoon käytetyt varat eivät ole turhaan käytettyä rahaa” sanoo Suomen Syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja Minna Anttonen. “On tärkeää muistaa, että isot edistysaskeleet, joita on otettu, lisäävät kuluja toisaalla, mutta vähentävät niitä toisaalla. Tieteen edistyksen tarjoamat välineet ovat täällä käytettävissä - nyt meidän on päätettävä, hyödynnämmekö välineitä. Lisäksi tarvitsemme keskustelua syöpätutkimuksesta ja erikoissairaanhoidosta, jotta voimme tehdä tietoisia päätöksiä, mihin hoidossa panostetaan. On luotava yhteistyöllä ratkaisuja, jotta hoitokokonaisuus palvelee potilasta.”

Kun puhutaan syövänhoidon kustannuksista, jää usein vähemmälle huomiolle se, mitä kehittyneillä hoidoilla voidaan saavuttaa. On arvokasta, että syöpään sairastuville voidaan tarjota yksilöllisesti sopivia hoitoja - hoitoja, joiden avulla saadaan lisää hyvinvointia, terveyttä ja sairauden hellittäessä myös työkykyä Suomeen.

Lähde: Syöpäjärjestöt tiedote (19.1.2022):

Kirjoittaja Rochen Syöpätiimi

#maailmansyöpäpäivä #syöpä

M-FI-00002473

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot