Veripalvelun laboratorioon Rochen uusin teknologia

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu muutti loppuvuodesta 2022 uusiin, nykyaikaisiin tiloihin Vantaan Vehkalaan Kehä III:n varrelle. Roche toimitti Veripalvelulle automatisoidun näytteiden käsittelylinjaston sekä laitteistot, joilla tehdään verenluovuttajanäytteistä tarvittavat infektioseulontatutkimukset. Uusi laboratorioautomaatio- ja analyysiratkaisu on maailmanlaajuisestikin ensimmäinen lajissaan.

Veripalvelu testaa jokaisen luovutetun veriyksikön tarttuvien tautien varalta. Testattavia tartuntavaarallisia tauteja ovat mm. HIV, hepatiitit A-, B- ja C, sukupuolitaudit kuppa ja tippuri sekä parvorokko.

- Veren turvallisuutta varmistavilla tutkimuksilla on erittäin tiukat laatuvaatimukset. Tarvitsimme luotettavasti toimivan ja tehokkaan analyysilaitteiston, perustelee Veripalvelun laboratoriojohtaja Jaana Mättö.

Automaatiokokonaisuudessa kaikki näytteiden tutkimiseen liittyvät laitteiston osat on vähintään kahdennettu tuotantovarmuuden lisäämiseksi. Veripalvelun tulee voida toimittaa verivalmisteet sairaaloille kaikkina viikonpäivinä sekä normaali- että poikkeusoloissa.

Veripalvelu on Suomen ainoa verikeskus, joka vastaa vuosittain lähes 200 000 verenluovutuksen seulonnasta. Sen laboratorioon saapuu päivittäin yli 2 000 näytettä 700−800 verenluovuttajasta. Veripalvelussa käsitellään vuosittain lähes miljoona näyteputkea.

Veripalvelussa tehdään myös koko Suomen äitiysneuvoloiden veriryhmänäytetutkimukset, kaikki elinsiirtojen ja kantasolusiirtojen kudossopivuustutkimukset sekä erilaisia sairaaloiden sopivan veren valintaan tarvitsemia tutkimuksia.

Rochen toimittama uusi laitteisto on maailmanlaajuisesti ensimmäinen täydellinen Roche Blood Safety Solutions (RBSS) kokonaisratkaisu sisältäen nukleiinihappo (PCR) ja serologian analytiikan, jotka on liitetty näytteenkäsittelyautomaatioon ja IT- ratkaisuun.

- Uusi teknologinen ratkaisu on lisännyt automaatiota ja tuotantovarmuutta entisestään. Se on vähentänyt näyteputkien ja -telineiden käsin tehtävää siirtelyä, parantanut työergonomiaa ja auttanut kohdentamaan osaavien ammattilaistemme työtä olennaiseen, Mättö jatkaa.

- Veripalvelu etsi integroitua ja kestävää ratkaisua sisäänrakennetulla varakapasiteetilla, jonka avulla laitteet toimisivat luotettavasti yön yli. Korkeampi automaatioaste oli Veripalvelulle tärkeä, kuten myös lajittelu mm. erillisanalysaattoreiden telineisiin. Laitteistojen lisäksi Roche tarjoaa Veripalvelulle kattavan huolto- ja käyttötuen suomalaisin voimin, varmistaen näin tuotannon jatkuvuuden ja toimintavarmuuden, kertoo myynti- ja markkinointijohtaja Jaana Mantere Roche Diagnostics Oy:sta.

Yhteistyö Rochen ja Veripalvelun välillä sujui erinomaisesti koko aikataulukriittisen projektin ajan. Yhteistyötä ja tavoitteisiin pääsyä edisti sitoutunut ja motivoitunut projektitiimi, hyvä ennakoiva suunnittelu, projektin korkea priorisointistatus organisaatioissa ja tiivis etenemisen seuranta, Mantere jatkaa.

Järjestelmän asennus käynnistyi heinäkuussa 2022 ja käyttöönotto tapahtui lokakuun lopussa 2022.

Veripalvelu:
Willy Toiviainen, viestintä- ja henkilöstöjohtaja, puh. 

Jaana Mättö, laboratoriojohtaja, Veripalvelu, puh. 

Roche Diagnostics Oy:
Jaana Mantere, myynti- ja markkinointijohtaja, puh.  

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Veripalvelu huolehtii veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Veripalvelu tarjoaa sairaaloille myös kantasolujen ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjetti on noin 55 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.

Roche on maailmanlaajuinen yritys, joka on ollut edelläkävijä terveydenhuollossa vuodesta 1896 lähtien. Keskitymme lääketieteellisiin ja diagnostisiin innovaatioihin ja niiden hyödyntämiseen yksilöllisessä terveydenhuollossa. Suomessa Roche Diagnostics Oy on toiminut vuodesta 1982 alkaen. Toimipaikkamme sijaitsevat Espoossa, Kuopiossa, Oulussa sekä Turussa ja asiantuntijatoimintomme kattavat kaikki Suomen sairaanhoitopiirit. Liikevaihto vuonna 2022 oli n. 51 milj. euroa ja työntekijöitä on noin 90. Rochella on Suomessa vahva paikallinen osaaminen ja resursointi.

MC-FI-01585

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot