Uutta tietoa Rochen pirfenidonin ▼ (Esbriet®) käytöstä idiopaattisen keuhkofibroosin (IPF) hoidossa

 • Faasin III tutkimustuloksia tarkastelevissa analyyseissä pirfenidonin havaittiin vähentävän kuolemanriskiä ja sairaalahoitoon joutumisen riskiä potilailla, joiden keuhkojen toimintakyky oli merkittävästi alentunut.

 • Analyyseissä pirfenidonin havaittiin hidastavan hengenahdistuksen etenemistä potilailla, joiden keuhkojen toiminta oli heikentynyt.

 • Pirfenidonia käyttäneillä potilailla tehdyssä analyysissä todettiin, että potilailla oli hyvä hoitomyöntyvyys.

Roche on julkaissut uusia analyysejä pirfenidonin käytöstä idiopaattisen keuhkofibroosin (IPF) hoidossa. Tulokset esiteltiin kansainvälisessä ATS (American Thoracic Society) kongressissa toukokuussa 2017. Kolme retrospektiivistä analyysiä faasin III ASCEND- ja CAPACITY-tutkimuksista osoittivat, että pirfenidonilla hoidettujen idiopaattista keuhkofibroosia sairastavien potilaiden kuolemanriski voi vähentyä1, heidän kokemansa hengenahdistus voi vähentyä2 ja taudin etenemisestä vapaa elossaoloaika voi pidentyä eivätkä potilaat joudu sairaalahoitoon keuhko-oireiden takia yhtä usein kuin lumelääkkeellä hoidetut potilaat3. Neljäs todellisten potilaiden tutkimustuloksia tarkastellut analyysi osoitti, että potilailla oli hyvä hoitomyöntyvyys. 76,2 % pirfenidonilla hoidetuista potilaista jatkoi hoitoa.

Idiopaattinen keukofibroosi on etenevä, peruuttamatonta keuhkojen arpeutumista aiheuttava sairaus. Sairauden vuoksi potilaan on vaikea hengittää, eivätkä sydän, lihakset ja elintärkeä elimet saa riittävästi happea toimiakseen kunnolla.4Sairaus voi edetä nopeasti tai hitaasti, mutta lopulta keuhkot kovettuvat ja lakkaavat toimimasta.Idiopaattisen keuhkofibroosin ennuste on huonompi kuin useimmissa syövissä; äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan vain keuhko- ja haimasyövässä on alhaisempi eloonjäämisennuste.5

Idiopaattista keuhkofibroosia sairastaa noin 100 000 potilasta Yhdysvalloissa ja 110 000 Euroopassa.6,7 Sairauden syy on tuntematon, eikä siihen ole parantavaa hoitoa. Pienelle osalle potilaista tehdään keuhkonsiirto. IPF johtaa väistämättä hengenahdistukseen ja terveen keuhkokudoksen tuhoutumiseen. Puolet potilaista menehtyy kolmen vuoden kuluessa diagnoosista ja viiden vuoden eloonjäämisennuste on noin 20-30 %.8 Idiopaattista keuhkofibroosia sairastavat potilaat ovat tyypillisesti yli 45-vuotiaista ja se on miehillä hieman yleisempi kuin naisilla.9,10

Roche on maailman suurin bioteknologiayritys, joka valmistaa lääkkeitä syöpätautien, immunologisten sairauksien, tulehdussairauksien ja keskushermostosairauksien hoitoon. Roche on maailman johtava yritys in vitro -diagnostiikassa sekä edelläkävijä syövän kudosdiagnostiikassa ja diabeteksen hoidossa. Rochen yhdistetty vahva osaaminen sekä lääkealalla että diagnostiikassa on tehnyt Rochesta yksilöidyn terveydenhoidon johtavan yrityksen. Rochen yksilöidyn terveydenhoidon strategian tavoitteena on tarjota jokaiselle potilaalle juuri hänelle sopiva hoito.

Kaikki käytetyt tai mainitut tavaramerkit on suojattu lainsäädännöllä.

▼ Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta.

Roche Oy
Public Policy Manager
Andrei Nahkala
Puhelin:
sähköposti:

FI/ROCH/1705/0095

Viitteet:

 1. Nathan SD, et al. ‘Effect of Pirfenidone on All-Cause Mortality (ACM) and Forced Vital Capacity (FVC) in Idiopathic Pulmonary Fibrosis (IPF) Patients With Low FVC and/or Low DLCO: Analysis of Pooled Data From ASCEND and CAPACITY’. Presented at 113th Annual Conference of the American Thoracic Society (ATS), Washington, DC, USA, 19-24 May 2017.

 2. Glassberg MK, et al. ‘Effect of Pirfenidone on Breathlessness as Measured by the UCSD SOBQ Score in Patients With Idiopathic Pulmonary Fibrosis (IPF) With Moderate Lung Function Impairment’. Presented at 113th Annual Conference of the American Thoracic Society (ATS), Washington, DC, USA, 19-24 May 2017.

 3. Ley B, Swigris J, Day BM, et al. Pirfenidone Reduces Respiratory-related Hospitalizations in Idiopathic Pulmonary Fibrosis. Am J Respir Crit Care Med. 2017. doi: 10.1164/rccm.201701-0091OC

 4. National Heart, Lung and Blood Institute. What Is Idiopathic Pulmonary Fibrosis? [Internet;cited 2017April] Available from:

 5. Vancheri C, Failla M, Crimi N, et al. Idiopathic pulmonary fibrosis: a disease with similarities and links to cancer biology. Eur Respir J.2010;35:496-504.

 6. United States National Library of Medicine. Idiopathic Pulmonary Fibrosis. [Internet; cited 2017 May] Available from:

 7. European IPF Patient Charter. What is Idiopathic Pulmonary Fibrosis [Internet; cited 2017 May]. Available from: http://www.ipfcharter.org/what-is-ipf/

 8. Ley B, Collard HR, King TE.Clinical Course and Prediction of Survival in Idiopathic Pulmonary Fibrosis. Am J Respir Crit Care Med.2011;83:431-40.

 9. NICE. Idiopathic pulmonary fibrosis in adults: diagnosis and management. [Internet; cited 2017 May] Available from:

 10. Meltzer EB, Noble PW. Idiopathic pulmonary fibrosis. Orphanet J Rare Dis.2008;3:8.

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot