Rochelta uusi diagnostinen testi lisäämään tietoa SARS-CoV-2 viruksen immuunivasteesta: Elecsys IGRA SARS-CoV-2

Tavoitteena parempi ymmärrys immuunijärjestelmän merkityksestä taistelussa koronavirusta vastaan

  • Elecsys IGRA SARS-CoV-2 -testi on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä
    immuunijärjestelmän vasteelle SARS-CoV-2-infektiossa tai rokotuksessa

  • Testi havaitsee T-soluvasteen, jolla voi olla tärkeä rooli sen
    määrittämiseksi, onko immuunisuoja saavutettu

  • Uusi diagnostinen testi tarjoaa kliinisen hoidon ohjausta erityisesti
    immuunipuutteisten- ja suuren riskin potilasryhmille

Elecsys IGRA SARS-CoV-2 -testi tukee immuunivasteen parempaa ymmärtämistä SARS-CoV-2-infektiossa ja rokotusvasteessa. Testi auttaa lisäksi parantamaan tietoon perustuvia päätöksiä hoidosta, hygieniatoimenpiteistä ja hoitovaihtoehdoista. Tämä puolestaan voi auttaa ymmärtämään ja tunnistamaan ne, joilla on suurempi riski edetä vakavaan sairauteen. Tämä on erityisen tärkeää immuunipuutteisille ja korkean riskin potilaille, jotka edustavat jopa 20 % tietyistä populaatioista.[1]

COVID-19:n siirtyessä pandemiasta endeemiseen tilaan, on ymmärrettävä paremmin ihmisen immuunijärjestelmän mukautuvuus SARS-CoV-2 -infektiossa. Tehokas antiviraalinen immuunivaste vaatii koordinoitua T- ja B-solutoimintoja. Immuunivasteessa B-solut tuottavat vasta-aineita neutraloimaan viruksia ja T-solut voivat tunnistaa infektoituneet solut estäen viruksen lisäreplikaation ja leviämisen. 

SARS-CoV-2-infektio, kuten myös COVID-19-rokote, indusoi sekä T- että B-soluvasteita ihmisillä, joilla on normaalisti toimiva immuunijärjestelmä. Oikea-aikainen ja hyvin koordinoitu T- ja B-soluvaste on luultavasti avain infektioiden hallinnassa.

Vaikka vasta-ainetestaus on otettu käyttöön vasta-ainevälitteisen immuniteetin mittaamiseksi, on olemassa lisääntyvät todisteet siitä, että komplementaarisen T-soluvasteen mittaamisella voi olla tärkeä rooli saavutetun yleisen suojatason määrittämisessä [2,3] .

Elecsys IGRA SARS-CoV-2-testi on tarkoitettu avuksi sellaisten henkilöiden tunnistamisessa, joilla on adaptiivinen T-soluvaste SARS-CoV-2:lle, mikä on osoitus aiemmasta altistumisesta virukselle tai COVID-19:lle rokotukselle.

"Elecsys IGRA SARS-CoV-2 -testi voi tarjota syvemmän ymmärryksen immuunijärjestelmästä", kertoo Roche Diagnosticsin toimitusjohtaja Thomas Schinecker. "Tämä puolestaan voi auttaa ymmärtämään ja tunnistamaan ne henkilöt, joilla on suurempi riski saada taudin vakava muoto. Tämä on erityisen tärkeää immuunipuutteisille ja korkean riskin potilasryhmille, jotka edustavat jopa 20 prosenttia tietystä populaatiosta [4]. Testitulokset voivat auttaa terveydenhuollon ammattilaisia antamaan heille oikeaa, pitkän aikavälin hoito-ohjausta."

Elecsys IGRA SARS-CoV-2 -testin julkaisun myötä Roche lisää yhden uuden tärkeän diagnostisen työkalun omaan COVID-19 diagnostiikan valikoimaan. Tämä auttaa terveydenhuollon ammattilaisia ja viranomaisia taistelussa COVID-19-pandemiaa vastaan.

Elecsys® IGRA SARS-CoV-2 -testi on tarkoitettu avuksi tunnistamaan ne henkilöt, joilla on adaptiivinen T-soluvaste SARS-CoV-2:lle, mikä osoittaa aiemman altistumisen virukselle tai COVID-19 rokotukselle. Elecsys IGRA SARS‐CoV‐2 -testissä yhdistetään in vitro T-solustimulaatio (käyttämällä SARS-CoV-2-antigeenejä cobas IGRA SARS-CoV-2 –putkissa) sekä interferoni-gamman tunnistaminen T-soluvälitteisen immuunivasteen toteaminen SARS-CoV-2:lle. Testi on automaattinen elektrokemiluminesenssi-immunomääritys ("ECLIA") ihmisen kokoverestä.

Testissä käytetään SARS-CoV-2-antigeenejä, joilla on laaja virusgenomin ja HLA:n-kattavuus. Se on suunniteltu tunnistamaan eri virusvariantteja ja populaatioiden vaihtelua. Testiä voidaan käyttää cobas e 411, e 601/602, e 402 ja e 801 -analysaattoreissa, jotka tarjoavat täysin automatisoidun työnkulun analytiikkaan.

Roche Diagnostics Oy

Päivi Fagerlund

  

Maarit Voss

[1] Elecsys IGRA SARS-CoV-2, Method sheet 2022-06, V 1.0
[2] Abbasi, J. JAMA. 2021;326(18):1781–1782;
[3] Bonifacius A, et al. Immunity. 2021;54(2):340–354.e6
[4] Clark A, et al. Lancet Glob Health. 2020;8(8):e1003-e1017

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot