Rochen kehittämä porttiannostelujärjestelmä (Port Delivery System, PDS) mahdollisti vaiheen III tutkimuksissa kuuden kuukauden hoitovälin kostean silmänpohjan ikärappeuman hoidossa yli 98 %:lla potilaista

  • Archway‑tutkimuksen tulosten mukaan PDS-järjestelmän käyttö rabitsumabin annostelijana tuotti yhtä hyviä ja vastaavia näöntarkkuustuloksia kuin kuukauden välein annosteltavat ranibitsumabi-injektiot. Lisäksi hyöty-haittasuhde oli myönteinen.

  • PDS-järjestelmä on pysyvä uudelleentäytettävä silmään laitettava implantti, joka annostelee erityistä ranibitsumabivalmistetta usean kuukauden ajan, mikä voi vähentää toistuviin silmänsisäisiin pistoksiin liittyvää hoitokuormaa.

Roche julkaisi 38. American Society of Retina Specialists (ASRS) -kongressissa tulokset vaiheen III Archway-tutkimuksesta1, jossa tutkittiin ranibitsumabin porttiannostelujärjestelmän (Port Delivery System, PDS) käyttöä kostean silmänpohjan ikärappeuman (neovascular age-related macular degeneration, nAMD) hoidossa. Kostea silmänpohjan ikärappeuma on yksi maailman yleisimmistä sokeuden aiheuttajista.

Archway‑tutkimuksen mukaan 98,4 % PDS-järjestelmää käyttäneistä potilaista ei tarvinnut muita hoitomuotoja kuuden kuukauden aikana, ja heidän näöntarkkuutensa vastasi kuukauden välein annosteltavia ranibitsumabi-injektioita käyttävien potilaiden näöntarkkuutta. PDS-järjestelmän käyttöä siedettiin yleisesti ottaen hyvin ja sillä oli myönteinen hyöty-haittasuhde.

PDS-järjestelmä on noin riisinjyvän kokoinen pysyvä uudelleentäytettävä silmään laitettava implantti, joka annostelee erityistä ranibitsumabivalmistetta usean kuukauden ajan. PDS on ensimmäinen nAMD:n hoitomuoto, joka tuottaa positiivisia tuloksia vaiheen III tutkimuksessa näin pitkällä hoitovälillä.

Silmänpohjan ikärappeuma (age-related macular degeneration, AMD) on silmän tarkan näkemisen alueelle kohdistuva sairaus, joka voi hankaloittaa esimerkiksi lukemista. Neovaskulaarinen eli ”kostea” silmänpohjan ikärappeuma (nAMD) on taudin pitkälle edennyt muoto, joka voi aiheuttaa nopeaa ja vakavaa näkökyvyn puutetta. Taudin aiheuttaa uusien poikkeavien verisuonien hallitsematon kasvu silmänpohjan alla, mikä voi aiheuttaa turvotusta, verenvuotoa ja/tai arpeutumista2. Maailmanlaajuisesti noin 171,3,4 miljoonaa ihmistä kärsii nAMD:stä, ja se on tyypillisin näkökykyä heikentävä tekijä yli 60-vuotiailla.

Roche on globaali lääkealan ja diagnostiikan edelläkävijä. Pyrimme tieteen avulla parantamaan ihmisten elämänlaatua. Rochen yksilöllisen terveydenhuollon strategian tavoitteena on tarjota jokaiselle potilaalle juuri hänelle sopivin hoito parhaalla mahdollisella tavalla.

Roche on maailman suurin bioteknologiayritys, joka tarjoaa lääkkeitä syöpätautien, immunologisten sairauksien, hematologisten sairauksien ja keskushermostosairauksien hoitoon. Roche on myös maailman johtava yritys in vitro -diagnostiikassa ja syövän kudosdiagnostiikassa. Myös diabeteksen hoidossa Roche on yksi edelläkävijöistä.

Lisätietoa: 

Jussi Heinonkoski
Communications and Public Policy Manager
Roche Oy
Puhelin:
sähköposti: 

Lähteet

  1. Campochiaro, P, et al. Primary Analysis Results of the Phase 3 Archway Trial of the Port Delivery System With Ranibizumab for Patients With Neovascular AMD. American Society of Retina Specialists Annual Meeting; 2020 Jul 24-26.

  2. Little K., et al. Myofibroblasts in macular fibrosis secondary to neovascular age-related macular degeneration-the potential sources and molecular cues for their recruitment and activation. EBioMedicine. 2018;38:283-91.

  3. Wong WL, et al. Global prevalence of age-related macular degeneration and disease burden projection for 2020 and 2040: a systematic review and meta-analysis. The Lancet Global Health. 2014;2:106-16.

  4. Pennington KL, et al. Epidemiology of age-related macular degeneration (AMD): associations with cardiovascular disease phenotypes and lipid factors. Eye and Vision. 2016;3:34.

M-FI-00000615

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot