Rochen kasvaintyypistä riippumaton syöpälääke, entrektinibi▼, on hyväksytty Euroopassa NTRK-fuusiogeenipositiivisille potilaille, joilla on kiinteä kasvain, ja potilaille, jotka sairastavat edennyttä ROS1-positiivista ei-pienisoluista keuhkosyöpää

  • Entrektinibiä on tutkittu useiden NTRK-positiivisten ja ROS1-positiivisen ei-pienisoluisen keuhkosyövän hoidossa.

  • Lääkkeen hyväksyntä osoittaa, että genomiprofiloinnin ja täsmälääketieteen yhdistäminen voi tarjota yksilöidyn hoitovaihtoehdon potilaille, jotka kärsivät harvinaisista ja vaikeasti hoidettavista syövistä.

Roche ilmoitti, että Euroopan komissio on myöntänyt ehdollisen myyntiluvan Rozlytrekille (entrektinibi). Lääkkeellä hoidetaan aikuisia ja yli 12-vuotiaita potilaita, joita ei ole aiemmin hoidettu NTRK-estäjällä ja joilla on kiinteä kasvain sekä neurotrofinen tyrosiinireseptorikinaasi (NTRK) -fuusiogeeni ja paikallisesti edennyt tai metastaattinen kasvain ja kasvaimen kirurgiseen poistamiseen liittyy merkittäviä riskejä eikä muita asianmukaisia hoitomuotoja ole saatavilla. Euroopan komissio on myös hyväksynyt entrektinibin hoitomuodoksi aikuisille potilaille, joita ei ole aiemmin hoidettu ROS1-estäjällä ja joilla on ROS1-positiivinen edennyt ei-pienisoluinen keuhkosyöpä.

”Tämä on jälleen yksi merkittävä askel syövän hoidossa, sillä se antaa mahdollisuuden kohdistaa lääkehoitoa yksilöllisesti tiettyihin syövän geneettisiin syihin riippumatta kasvaimen sijainnista kehossa”, Anssi Linnankivi, Roche Oy:n lääketieteellinen johtaja, toteaa.

Euroopan lääkevirasto myönsi entrektinibille nk. priority medicine statuksen (PRIME). PRIME-status voidaan myöntää lääkkeelle, jolla voi olla huomattavaa hoidollista hyötyä nykyisiin hoitovaihtoehtoihin verrattuna.

Potilaat, joille entrektinibihoito on mahdollinen vaihtoehto, voidaan tunnistaa fuusiogeenien biomarkkeritestien avulla. Roche tekee yhteistyötä yksilöllisten hoitojen ja edistyneen diagnostiikan alueella Foundation Medicinen kanssa. Tarkoituksena on kehittää lääkkeen kanssa käytettävä diagnostinen menetelmä, jolla voidaan todentaa potilaiden NTRK- tai ROS1-fuusiogeenipositiivisuus.

Entrektinibi on suun kautta otettava lääke, jolla hoidetaan paikallisesti edenneitä tai metastaattisia kiinteitä kasvaimia, joissa on NTRK1/2/3- tai ROS1-fuusiogeenejä, riippumatta kasvaimen sijainnista. Se on selektiivinen tyrosiinikinaasin estäjä, joka estää TRKA/B/C- ja ROS1-proteiinien kinaasiaktiivisuutta ja siten solujen lisääntymistä tietyntyyppisissä syövissä.1,2 Entrektinibi estää ROS1- ja NTRK-kinaasiaktiivisuutta ja saattaa aiheuttaa ROS1- tai NTRK-fuusiogeenejä sisältävien syöpäsolujen kuoleman.1,2

Roche on globaali lääkealan ja diagnostiikan edelläkävijä. Pyrimme tieteen avulla parantamaan ihmisten elämänlaatua. Rochen yksilöllisen terveydenhuollon strategian tavoitteena on tarjota jokaiselle potilaalle juuri hänelle sopivin hoito parhaalla mahdollisella tavalla.

Roche on maailman suurin bioteknologiayritys, joka tarjoaa lääkkeitä syöpätautien, immunologisten sairauksien, hematologisten sairauksien ja keskushermostosairauksien hoitoon. Roche on myös maailman johtava yritys in vitro -diagnostiikassa ja syövän kudosdiagnostiikassa. Myös diabeteksen hoidossa Roche on yksi edelläkävijöistä.
Lisätietoa: 

Lehdistötiedustelut
Jussi Heinonkoski
Communications and Public Policy Manager
Roche Oy
Puhelin:
Sähköposti:

Lähteet

  1. Ahn M-J, Cho BC, Siena S, et al. Entrectinib in patients with locally advanced or metastatic ROS1 fusion-positive non-small cell lung cancer (NSCLC). Presented at: IASLC 18th World Conference on Lung Cancer; October 15-18, 2017; Yokohama, Japan. Abstract 8564.

  2. Rolfo C, et al. Entrectinib: a potent new TRK, ROS1, and ALK inhibitor. Expert Opin Investig Drugs. 2015;24(11):1493-500.

M-FI-00000617

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot