Rochen entrektinibi-tutkimuslääkkeen hoitovaste säilyi yli kaksi vuotta tietyntyyppistä keuhkosyöpää sairastavilla potilailla

  • Entrektinibi pienensi kasvaimia ROS1-positiivista ei-pienisoluista keuhkosyöpää sairastavilla potilailla myös silloin, kun sairaus oli levinnyt keskushermostoon

Roche julkaisi tänään tutkimuslääke entrektinibiä koskevia tutkimustuloksia. Tulokset saatiin tekemällä integroitu analyysi avaintutkimuksista, joita ovat vaiheen II STARTRK-2-tutkimus, vaiheen I STARTRK-1-tutkimus ja vaiheen I ALKA-tutkimus. Analyysi osoitti, että entrektinibi pienensi kasvaimia 77,4 prosentilla potilaista, joilla oli paikallisesti edennyt tai metastaattinen ROS1-positiivinen ei-pienisoluinen keuhkosyöpä.1 Lisäksi entrektinibin vaikutuksen osoitettiin kestävän yli kaksi vuotta.1 Merkittävää on, että entrektinibin osoitettiin pienentävän kasvaimia yli puolella potilaista, joiden syöpä oli levinnyt keskushermostoon.1 Entrektinibin turvallisuusprofiili vastasi aiempien analyysien tuloksia. 1 Roche aikoo toimittaa analyysin perusteella saadut tiedot arvioitavaksi eri maiden terveysviranomaisille.

”Näiden tulosten perusteella täsmälääkkeet saattavat tarjota yksilöllisen hoidon joillekin potilaille myös silloin, kun kasvaimet ovat levinneet keskushermostoon”, sanoo Roche Oy:n lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi. ”Tutkimme entrektinibiä myös eri tyyppisissä syövissä, kun kasvaimissa on NTRK-geenifuusio.”

ROS1-geenifuusioita on havaittu 1–2 prosentilla ei-pienisoluista keuhkosyöpää sairastavista potilaista. 2 Ei-pienisoluinen keuhkosyöpä on yleisin keuhkosyöpä, joka kattaa 85 prosenttia kaikista keuhkosyöpädiagnooseista. 3 Noin 30–40 prosentilla potilaista, joilla on ROS1-positiivinen ei-pienisoluinen keuhkosyöpä, on aivometastaaseja diagnosointihetkellä.4

Entrektinibi (RXDX-101) on tutkimuslääke, jonka vaikutuksia selvitetään sellaisten paikallisesti edenneiden tai metastaattisten kiinteiden kasvainten hoidossa, joissa on NTRK1/2/3- tai ROS1-geenifuusioita. Se on selektiivinen keskushermostoon vaikuttava tyrosiinikinaasin estäjä. 5,6 Entrektinibiä tutkitaan laajasti erilaisissa kiinteissä kasvaintyypeissä, kuten ei-pienisoluisessa keuhkosyövässä, haimasyövässä, sarkoomissa, kilpirauhassyövässä, sylkirauhasen syövässä, ruuansulatuskanavan stroomakasvaimissa (GIST) sekä tuntemattoman primaarikasvaimen syövissä.7-9

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto on myöntänyt entrektinibille Breakthrough Therapy ‑nimikkeen, Euroopan lääkevirasto nimesi sen ”Priority Medicines –menettelyyn” (PRIME) ja Japanin terveysviranomaiset ovat myöntäneet sille Sakigake-nimikkeen NTRK-positiivisten, paikallisesti edenneiden tai metastaattisten kiinteiden kasvainten hoidossa aikuisilla ja lapsilla, joiden sairaus on edennyt aiempien hoitojen jälkeen tai joille mikään vakiohoito ei sovellu. 9

Roche on maailman suurin bioteknologiayritys, joka valmistaa lääkkeitä syöpätautien, immunologisten sairauksien, tulehdussairauksien ja keskushermostosairauksien hoitoon. Roche on maailman johtava yritys in vitro -diagnostiikassa sekä edelläkävijä syövän kudosdiagnostiikassa ja diabeteksen hoidossa. Rochen yhdistetty vahva osaaminen sekä lääkealalla että diagnostiikassa on tehnyt Rochesta yksilöidyn terveydenhoidon johtavan yrityksen. Rochen yksilöidyn terveydenhoidon strategian tavoitteena on tarjota jokaiselle potilaalle juuri hänelle sopiva hoito.

Kaikki käytetyt tai mainitut tavaramerkit on suojattu lainsäädännöllä.

Lisätietoja:

Roche Oy
Legal and External Affairs Coordinator
Eija Ruuskanen
Puhelin:
sähköposti:

Viitteet

  1. Doebele R et al. Efficacy and Safety of Entrectinib in Locally Advanced or Metastatic ROS1 Fusion-Positive Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC). Esitetty tilaisuudessa: IASLC:n 19. maailmankonferenssi, aiheena keuhkosyöpä, 23.–26.9.2018, Toronto, Kanada. Abstrakti nro 13903.

  2. Bergethon K, Shaw AT, Ou SH, et al. ROS1 rearrangements define a unique molecular class of lung cancers. J Clin Oncol. 2012; 30(8):863–70.

  3. American Cancer Society. What Is Non-Small Cell Lung Cancer? [Internet, vierailtu 5.9.2018]. Saatavilla osoitteessa:

  4. Patil T, et al. The Incidence of Brain Metastases in Stage IV ROS1-Rearranged Non–Small Cell Lung Cancer and Rate of Central Nervous System Progression on Crizotinib, J Thoracic Oncol. 2018.

  5. Ahn M-J, Cho BC, Siena S, et al. Entrectinib in patients with locally advanced or metastatic ROS1 fusion-positive non-small cell lung cancer (NSCLC). Esitetty tilaisuudessa: IASLC:n 18. maailmankonferenssi, aiheena keuhkosyöpä, 15.–18.10.2017, Jokohama, Japani. Abstrakti nro 8564.

  6. Rolfo, et al. Entrectinib: a potent new TRK, ROS1, and ALK inhibitor. Expert Opin Investig Drugs 2015;24(11):1493–500.

  7. ClinicalTrials.gov. Basket Study of Entrectinib (RXDX-101) for the Treatment of Patients With Solid Tumors Harboring NTRK 1/2/3 (Trk A/B/C), ROS1, or ALK Gene Rearrangements (Fusions) (STARTRK-2). [Internet, vierailtu 5.9.2018]. Saatavilla osoitteessa:

  8. ClinicalTrials.gov. Study of Oral RXDX-101 in Adult Patients With Locally Advanced or Metastatic Cancer Targeting NTRK1, NTRK2, NTRK3, ROS1, or ALK Molecular Alterations. (STARTRK-1). [Internet, vierailtu 5.9.2018]. Saatavilla osoitteessa:

  9. F. Hoffman La Roche Ltd. Tiedot saatavilla pyydettäessä.

FI/ROCH/1810/0146

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot