Roche ja Auria Biopankki sopivat tutkimusyhteistyöstä

Lääkeyhtiö Roche (Hoffman La-Roche) ja Auria Biopankki ovat sopineet tutkimusyhteistyön aloittamisesta. Sopimus antaa Rochen tutkimus- ja tuotekehitystoiminnalle mahdollisuuden käyttää Auria Biopankin kudosnäytteitä lääkekehityksessä ja diagnostisten testien kehittämisessä.

”Olen erittäin tyytyväinen siitä, että koko Rochen kansainvälisellä tutkimus- ja tuotekehitysorganisaatiolla on jatkossa mahdollisuus tehdä uraauurtavaa tutkimusyhteistyötä suomalaisen biopankkitoimijan kanssa. Sopimus on konkreettinen osoitus siitä, että suomalainen osaaminen kiinnostaa maailmalla ja, että terveysalalla ja lääketutkimuksella on kasvupotentiaalia Suomessa”, kommentoi Titus Gylvin, Roche Oy:n toimitusjohtaja.

”Auria Biopankin tehtävänä on luovuttaa näytteitä ja tietoja korkeatasoiseen lääketieteelliseen tutkimukseen, etenkin sellaiseen, jossa hyödyt ovat mahdollisimman nopeasti potilaiden ulottuvilla. Biopankit voidaan nähdä osana kansallisvarallisuuttamme, jolloin on erityisen tärkeää kohdentaa näytteiden käyttö sekä eettisesti oikein että potilaiden parasta ajatellen” sanoo Heli Salminen-Mankonen, Auria Biopankin johtaja.

Auria Biopankilla on globaalisti merkittävä näytekokoelma aina kudosnäytteistä verinäytteisiin. Erityisen arvokkaaksi näytteet tekee niihin yhdistettävissä olevat kliiniset tiedot, etenkin taudin kulusta ja hoidoista. Näin saatua ainutlaatuista tietovarantoa voidaan hyödyntää esimerkiksi syöpätutkimuksessa ja yksilöllisten lääkehoitojen kehittämisessä. Roche on maailman johtava yksilöllisiä täsmälääkehoitoja kehittävä yritys.

”Mitä tarkemmin sairauksien aiheuttajat ja tautimekanismit opitaan tuntemaan, sitä paremmin pystytään kehittämään lääkehoitoja, joita pystytään kohdentamaan oikealle potilaalle oikeaan aikaan”, toteaa Titus Gylvin.

Vuonna 2013 voimaan astunut biopankkilaki on merkittävästi edesauttanut näytteiden käytettävyyttä tutkimuksissa. Laki antaa mahdollisuuden käyttää näytettä useammassa eri tutkimuksessa yhdellä näytteen antajalta saadulla suostumuksella.

”Suomen edistyksellinen biopankkilaki on luonut edellytykset tutkimusyhteistyölle, jonka suurin hyötyjä on potilas. Tutkimusyhteistyön aikana jalostunut biopankin tietomassa hyödyttää hoitojen kehittämistä pitkälle tulevaisuuteen”, kommentoi Titus Gylvin.

Roche on maailman suurin bioteknologiayritys, joka valmistaa lääkkeitä syöpätautien, immunologisten sairauksien, tulehdussairauksien, silmäsairauksien ja keskushermostosairauksien hoitoon. Roche on myös in vitro -diagnostiikan ja syövän kudosdiagnostiikan sekä diabeteksen hoidon edelläkävijä.  Roche Groupin pääkonttori sijaitsee Baselissa, Sveitsissä ja sillä on toimintaa yli 100 maassa.  Vuonna 2015 Rochella oli maailmanlaajuisesti 91 700 työntekijää. Rochen investoinnit tutkimukseen ja tuotekehitykseen vuonna 2015 olivat 8,6 miljardia euroa, joka oli terveysalan yrityksistä eniten. Suomessa Rochella on käynnissä lukumäärältään eniten kliinisiä lääketutkimuksia kaikista maassa toimivista lääkeyrityksistä.

Auria Biopankki on Suomen ensimmäinen sairaalaan sijoittunut biopankki. Auria Biopankin ovat perustaneet Turun yliopisto sekä Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirit. Varsinais-Suomen ja Satakunnan sairaanhoitopiirien erikoisalojen mukaisesti Auria Biopankki tukee etenkin syöpä-, diabetes- sekä sydän- ja verisuonitautien tutkimusta. Näytteitä on yhteensä noin miljoona, ja ne sijaitseva fyysisesti Turussa, Porissa ja Vaasassa sairaanhoitopiirien säilytystiloissa. Lisätietoa

Andrei Nahkala
Public Policy Manager
Roche Oy
Puhelin:
sähköposti: 

Heli Salminen-Mankonen
johtaja, Auria Biopankki
Puhelin
sähköposti:  

Lisätietoja Auria Biopankista ja biopankkitoiminnasta

FI/ROCH/1602/0018

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot