Tunnetko raudanpuuteoireet?

Uupumuksesta ei kannata kärsiä turhaan, vaan sen syy on tärkeää selvittää. Väsymys, iho-oireet, päänsärky ja muu ikävä oireilu voi johtua raudanpuutteesta, vaikka hemoglobiini olisikin vielä normaali.

Kun raudanpuute aiheuttaa anemiaa, veren hemoglobiini laskee, eikä kudoksiin kulje riittävästi happea. Tämä aiheuttaa väsymystä, uupumusta, voimattomuutta ja huimausta.

Erittäin monet muutkin syyt voivat aiheuttaa väsymystä ja uupumusta. Siksi oireiden syy kannattaakin selvittää yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Jos epäillään raudanpuutteen aiheuttamaa anemiaa, tärkein laboratoriotutkimus on perusverenkuva, joka paljastaa muun muassa alhaisen hemoglobiinin. Naisilla normaalin hemoglobiinin alaraja on 117 g/l, miehillä 134 g/l.

Joskus elimistön rautavarastot ovat ehtyneet, vaikka hemoglobiini on vielä normaali. Elimistön rautavarastoja voidaan selvittää useilla tutkimuksilla, joista tärkein onJos ferritiiniarvo on hyvin alhainen, se kertoo luotettavasti raudanpuutteesta. Ferritiiniä voidaan käyttää myös todetun raudanpuuteanemian hoidon seurannassa.

Lue koko artikkeli:

Raudanpuutteesta kärsivällä tavanomainen liikunta voi hengästyttää niin, että lenkille tai jumppaan ei jaksa millään lähteä.

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot