Euroopan komissiolta hyväksyntä Rochen farisimabille kostean silmänpohjan ikärappeuman ja diabeettisen makulaturvotuksen hoitoon

Euroopan komissio on myöntänyt Rochen farisimabille (Vabysmo) myyntiluvan neovaskulaarisen (kostean) silmänpohjan ikärappeuman (nAMD) sekä diabeettisesta makulaturvotuksesta (DME) johtuvan näön heikentymisen hoitoon. Nämä verkkokalvon sairaudet ovat kaksi merkittävintä näköä heikentävistä sairauksista, ja niitä sairastaa maailmanlaajuisesti yli 40 miljoonaa ihmistä.1,2,3,4

Farisimabin myyntilupa perustuu tuloksiin, jotka on saatu neljästä vaiheen kolme kliinisestä lääketutkimuksesta 3 220 potilaalla: Myyntilupaa varten arvioitavana olivat silmänpohjan ikärappeumassa TENAYA- ja LUCERNE- tutkimuksista yhden vuoden seurannan tulokset ja diabeettisen makulaturvotuksen YOSEMITE- ja RHINE- tutkimuksista kahden vuoden seurannan tulokset.

Farisimabi on kaksoisspesifinen vasta-aine, joka on tarkoitettu neovaskulaarisen (kostean) silmänpohjan ikärappeuman ja diabeettisesta makulaturvotuksesta johtuvan näönmenetyksen hoitoon. Farisimabi vaikuttaa kahta erillistä reittiä neutraloimalla sekä angiopoietiini-2:ta (ANG-2) että endoteelikasvutekijä A:ta (VEGF-A). Siten farisimabi vähentää verisuoniston läpäisevyyttä ja tulehdusta, mikä estää patologista verisuonten uudismuodostusta ja normalisoi verisuonistoa. Rochen kliininen kehitysohjelma käsittää  muun muassa farisimabin pitkäaikaista turvallisuutta ja siedettävyyttä sekä mahdollisia uusia käyttöaiheita selvittäviä jatkotutkimuksia.

Rochella on laaja verkkokalvon sairauksien hoitoon liittyvä tutkimusohjelma, jota kehitetään tieteen ja silmäsairauksista kärsiviltä henkilöiltä saadun palautteen avulla. Kehitämme hoitoja silmänpohjan ikärappeumaan ja muihin näköä uhkaaviin sairauksiin, harvinaiset ja perinnölliset sairaudet mukaan lukien. Pyrimme myös jatkossa tuomaan markkinoille hoitomuotoja näön heikkenemisestä kärsiville potilaille.

Roche on globaali lääkealan ja diagnostiikan edelläkävijä. Pyrimme tieteen avulla parantamaan ihmisten elämänlaatua. Rochen yksilöllisen terveydenhuollon strategian tavoitteena on tarjota jokaiselle potilaalle juuri hänelle sopivin hoito parhaalla mahdollisella tavalla.

Roche on maailman suurin bioteknologiayritys, joka tarjoaa lääkkeitä syöpätautien, immunologisten sairauksien, hematologisten sairauksien ja keskushermostosairauksien hoitoon. Roche on myös maailman johtava yritys in vitro -diagnostiikassa ja syövän kudosdiagnostiikassa. Myös diabeteksen hoidossa Roche on yksi edelläkävijöistä.

Lisätietoa: 

Viitteet

  1. Bright Focus Foundation. Age-Related Macular Degeneration: Facts & Figures. [Internet; siteerattu syyskuussa 2022]. Saatavana osoitteessa:

  2. Connolly E, et al. Prevalence of age-related macular degeneration associated genetic risk factors and 4-year progression data in the Irish population. Br J Ophthalmol. 2018;102:1691–5.

  3. Yau JWY, et al. Global prevalence and major risk factors of diabetic retinopathy. Diabetes Care. 2012;35:556-64.

  4. Heier JS, et al. The Angiopoietin/Tie pathway in retinal vascular diseases: a review. Retina-J Ret Vit Dis. 2021;41:1-19.

M-FI-00002993

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot