Euroopan komissio hyväksyi Rochen satralitsumabin ▼ neuromyelitis optica -kirjon häiriön (NMOSD) hoitoon

Roche ilmoitti, että Euroopan komissio on hyväksynyt satralitsumabin (Enspryng) NMOSD:n hoitoon. Satralitsumabi on tarkoitettu monoterapiana tai yhdistelmänä immunosuppressiivisen lääkityksen kanssa neuromyelitis optica -kirjon häiriön (NMOSD) hoitoon aikuisille sekä 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille ja nuorille, jotka ovat akvaporiini-4 IgG (AQP4-IgG) -vasta-aineseropositiivisia.

Satralitsumabin myyntilupa perustuu kahden kliinisen lääketutkimuksen tietoihin. Niissä osoitettiin, että satralitsumabi-hoito vähensi merkittävästi pahenemisvaiheiden määrää ja vakavuutta AQP4-IgG-seropositiivisilla NMOSD-potilailla. Molemmissa tutkimussa satralitsumabin teho-ja turvallisuusprofiili oli myönteinen. Noin 70–80% NMOSD-potilaista on AQP4-IgG-positiivisia. 1

NMOSD on harvinainen, elinikäinen ja invalidisoiva keskushermoston tulehduksellinen autoimmuunisairaus, joka ilmenee ensisijaisesti näköhermon tulehduksena ja selkäytimen tulehduksena eli myeliittinä. NMOSD-potilailla on vaikeasti ennustettavia ja vakavia tulehdusjaksoja, jotka voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita. Tulehdusjaksot ovat toistuvia. Taudin oireina ovat esimerkiksi näön heikentyminen, kipu, tunnottomuus, lihasheikkous ja suolen toiminnan häiriöt. Sairaus voi johtaa sokeutumiseen ja halvaantumiseen. Hoitamattomana jopa 30 % potilaista kuolee tautiin 5 vuoden sisällä. 2,3

Euroopassa NMOSD:ta sairastaa yli 10 000 ihmistä 4, joista Suomessa arvioidusti alle 100 ihmistä.

NMOSD saatetaan usein diagnosoida virheellisesti MS-taudiksi. Tämä johtuu näiden kahden sairauden samankaltaisista ominaisuuksista: molemmissa sairauksissa esiintyvyys on suurempi naisilla, oireet ovat samankaltaiset ja molemmissa sairauksissa esiintyy pahenemisjaksoja.

Satralitsumabi on humanisoitu monoklonaalinen vasta-aine. Sen vaikutus kohdistuu interleukiini-6 (IL-6) ‑reseptorin toimintaan. Sytokiini-IL-6:n uskotaan olevan keskeinen tekijä NMOSD-tautiprosessissa, joka laukaisee tulehduskaskadin ja johtaa vaurioihin ja toimintakyvyttömyyteen.

Roche on globaali lääkealan ja diagnostiikan edelläkävijä. Pyrimme tieteen avulla parantamaan sairauksia ja ihmisten elämänlaatua. Lääkealan ja diagnostiikan vahvuudet sekä kasvava osaamisemme terveysdatan hyödyntämisessä auttavat meitä yksilöllisen terveydenhuollon toteuttamisessa. Teemme työtä terveydenhuoltoalan kumppaneidemme kanssa, jotta jokainen saa parasta mahdollista hoitoa.

Roche on maailman suurin bioteknologiayritys, joka tarjoaa lääkkeitä syöpätautien, immunologisten sairauksien, infektiosairauksien, silmäsairauksien ja neurologisten sairauksien hoitoon. Roche on myös maailman johtava yritys in vitro -diagnostiikassa ja syövän kudosdiagnostiikassa sekä yksi edelläkävijöistä diabeteksen hoidossa. Viime vuosina olemme lisäksi panostaneet genomiprofilointiin ja tosielämän tiedon kumppanuuksiin, minkä johdosta olemme yksi johtavista lääketieteellisen tiedon hyödyntäjistä.

▼ Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta.

Jussi Heinonkoski

Communications and Public Policy Manager

Roche Oy

Puhelin:

Sähköposti:

Lähteet

  1. Lennon VA, et al. Lancet 2004;364:2106–2112

  2. Cabre P, et al. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2009;80:1162–4

  3. Wingerchuk DM, Weinshenker BG. Neurology 2003;60:848–53

  4. Etemadifar M, et al. Mult Scler Int 2015;2015:174720

M-FI-00001982

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.

YhteystiedotRoche maailmanlaajuisestilinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeLääkehoitoDiagnostiikkaTyöpaikatMediaTarinoitaTietosuojaKäyttöehdotSosiaalisen median käyttöehdot