Uutiset

Espoo, 08.02.2019

Tunnetko raudanpuuteoireet?

Uupumuksesta ei kannata kärsiä turhaan, vaan sen syy on tärkeää selvittää. Väsymys, iho-oireet, päänsärky ja muu ikävä oireilu voi johtua raudanpuutteesta, vaikka hemoglobiini olisikin vielä normaali.

Kun raudanpuute aiheuttaa anemiaa, veren hemoglobiini laskee, eikä kudoksiin kulje riittävästi happea. Tämä aiheuttaa väsymystä, uupumusta, voimattomuutta ja huimausta.

Erittäin monet muutkin syyt voivat aiheuttaa väsymystä ja uupumusta. Siksi oireiden syy kannattaakin selvittää yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Jos epäillään raudanpuutteen aiheuttamaa anemiaa, tärkein laboratoriotutkimus on perusverenkuva, joka paljastaa muun muassa alhaisen hemoglobiinin. Naisilla normaalin hemoglobiinin alaraja on 117 g/l, miehillä 134 g/l.

Joskus elimistön rautavarastot ovat ehtyneet, vaikka hemoglobiini on vielä normaali. Elimistön rautavarastoja voidaan selvittää useilla tutkimuksilla, joista tärkein on ferritiinin mittaus. Jos ferritiiniarvo on hyvin alhainen, se kertoo luotettavasti raudanpuutteesta. Ferritiiniä voidaan käyttää myös todetun raudanpuuteanemian hoidon seurannassa.

Lue koko artikkeli: www.rosie.fi