Sisällöstä vastaa Roche Diagnostics Oy

Rochen SARS-CoV-2 Self Test Nasal -antigeenitesti on korkealaatuinen, CE-merkitty (CE 0123) koronatesti itsetestaukseen. Koronatestin voi tehdä missä ja milloin tahansa. Kotitesti antaa luotettavan tuloksen 15 minuutissa. Testi on tarkoitettu henkilöille, joilla epäillään olevan COVID-19, joten se sopii myös oireettomille. Testi tunnistaa kaikki tähän asti tunnetut virusmuunnokset, myös omikronin.

Jos matkustat paljon työsi puolesta, tapaat riskiryhmään kuuluvia ihmisiä tai vietät aktiivista elämää, kannattaa sinun tehdä testi aina ennen kanssakäymistä. Huolehdi, että kotonasi on testejä aina kun niitä tarvitset.

Antigeenitestillä voidaan selvittää, esiintyykö näytteessä SARS-CoV-2-virusta. SARS-CoV-2-niminen virus aiheuttaa koronavirustaudin (COVID-19). Jos testinäytteessäsi on virusta, saatat tartuttaa sitä muihin ihmisiin.

Siksi eristäytyminen voi olla tarpeen. Jos sinulla on vakavia oireita, tarvitset asianmukaista hoitoa niihin. Akuuteissa oireissa soita päivystysapuun puh. 116 117 tai jollei se ole alueellasi käytössä, oman alueesi terveydenhuollon päivystyksen numeroon. Henkeä uhkaavassa hätätilanteessa soita aina hätänumeroon puh. 112.*

*Lähde: 

15-30 min

Kontrolliviiva C
Vahvistaa, että testi toimii oikein

Testitulosviiva T
Näkyy, jos SARS-CoV-2-antigeeni havaittiin

Jos sekä C- että T-ikkunaan ilmestyy värillinen viiva, testitulos on positiivinen. Kaksi viivaa kertoo, että testi on toiminut oikein ja että se havaitsi näytteessä olevan virusproteiinin. Testattu henkilö on todennäköisesti saanut SARS-CoV-2-tartunnan. Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.*

*Lähde: 

 1. Eristäydy. Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin. THL kuitenkin suosittelee, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

  Jos kotikunnassasi ohje koronavirustestiin hakeutumisesta poikkeaa tästä suosituksesta, noudata paikallista ohjetta. Ohjeet on julkaistu kuntien ja sairaanhoitopiirien verkkosivuilla. Jos saat terveydenhuollosta henkilökohtaisesti ohjeita esimerkiksi testiin hakeutumiseen, eristykseen tai karanteeniin liittyen, noudata niitä THL:n ohjeen sijaan.*

  *Lähde: 

 2. Tietyissä tilanteissa terveydenhuollon testiin on edelleen syytä hakeutua. Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

  • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai

  • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai

  • työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai

  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai

  • olet raskaana.

Ota aina viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos vointisi sitä vaatii.*

*Lähde: Varmista ajantasaiset tiedot aina THL:n sivuilta: 

Jos ainoastaan C-ikkunaan ilmestyy värillinen viiva, se tarkoittaa, että testitulos on negatiivinen ja että testi toimi oikein. Näytteestä ei löytynyt virusproteiinia. On olemassa erittäin pieni mahdollisuus, että tartutat tällä hetkellä muita. Huomaa, että testitulos on voimassa vain testipäivänä.

 1. On tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitesti olisi negatiivinen. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, THL suosittelee välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.*

  *Lähde: 

 2. Jatka hygieniaohjeiden noudattamista. Pese kätesi huolellisesti ja käytä käsidesiä ja kasvomaskia. Muista turvavälit.

Jos viivaa ei tule näkyviin tai vain T-ikkunassa näkyy viiva, testi ei toiminut oikein, ja se on toistettava toisella testilaitteella.

Luotettavan tuloksen saamiseksi sinun on tehtävä testi uudelleen. Käytä uutta testiä ja ota uusi näyte.

Noudata ohjeita huolellisesti.

Pikatestin avulla on mahdollista selvittää, onko taudin aiheuttaja A- vai B-influenssavirus tai RSV. Varhainen diagnosointi on tärkeää taudin leviämisen estämiseksi. Influenssalääkkeen hyöty on sitä parempi, mitä aikaisemmin lääkitys aloitetaan.

© 2023 Roche Diagnostics Oy ja Roche Oy, Revontulenpuisto 2 C, 02100 Espoo Tällä sivustolla on tietoa Roche Oy:n ja Roche Diagnostics Oy:n tuotteista ja palveluista Suomessa. Lääkkeitä koskeva tieto on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille. Roche Oy ja Roche Diagnostics Oy eivät miltään osin vastaa kolmansien osapuolten sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta.