Mikä on HPV?

Ihmisen papilloomavirus (HPV) on yleinen virus, joka tarttuu ensisijaisesti seksin välityksellä. HPV-infektio on hyvin yleinen,  jopa yli 80 % seksuaalisesti aktiivisista aikuisista saa HPV:n jossain vaiheessa elämäänsä. Kuitenkin vain harvoissa tapauksissa virus aiheuttaa pitkäaikaisen infektion, joka voi myöhemmin johtaa syövän kehittymiseen 1.

HPV-viruksia tunnetaan yli 200 erilaista tyyppiä. Jotkut näistä ovat ns. korkean riskin HPV-tyyppejä, joiden tiedetään aiheuttavan terveysongelmia, kuten sukupuolielinten syyliä ja syöpiä 1.  Naisilla HPV 16 ja HPV 18 ovat kaksi suurinta riskityyppiä, joiden tiedetään aiheuttavan lähes 70 %  kohdunkaulan syöpätapauksista 2.

HPV-infektion oireet

HPV-tartunta on lähes aina täysin oireeton, joten virusta kantava henkilö ei useinkaan tiedä, että hänellä on HPV, ja hän saattaa levittää virusta tietämättään. Infektio löytyy usein sattumalta HPV-testillä tai papakokeessa. HPV-virukselle ei ole hoitoa; Useimmilla tartunta jää lyhytaikaiseksi - jopa 90 % paranee kahden vuoden kuluessa 2.

Naisen synnytinelinten papilloomavirustulehduksen oireiset ilmenemismuodot vaihtelevat kukkakaalimaisista visvasyylistä eli kondyloomista lieviin tai vaikeisiin kohdunkaulan solumuutoksiin. Kondyloomien taustalla ovat tavallisimmin (90 %:ssa tapauksista) tyypin 6 tai 11 papilloomavirukset. Ne ovat niin sanottuja matalan riskin viruksia 1.

Yli 80 % seksuaalisesti aktiivisista aikuisista saa HPV:n jossain vaiheessa elämäänsä 2

90 % HPV-tartunnoista selviää kahdessa vuodessa 3

Kohdunkaulansyöpä on kaikkialla maailmassa yksi yleisimmistä naisten syövistä 4

70 % kohdunkaulan syövistä johtuu kahdesta suurimman riskin tyypistä, HPV 16 ja HPV 18 5

Mitä minun pitäisi tietää kohdunkaulan syövästä?

Kohdunkaulansyöpä on yksi yleisimmistä naisten syövistä maailmanlaajuisesti. Kohdunkaulan syöpä ilmenee, kun kohdunkaulan solut kasvavat epänormaalisti ja tunkeutuvat kehon muihin kudoksiin ja elimiin.6

Tiettyjen korkean riskin HPV-tyyppien jatkuvan infektion tiedetään olevan kohdunkaulan syövän pääasiallinen syy. Kun HPV-infektio jatkuu, normaalit solut muuttuvat epänormaaleiksi soluiksi – voi kestää jopa 10-15 vuotta, ennen kuin näistä soluista kehittyy syöpä, vaikka joillakin naisilla tämä muutos voi tapahtua nopeamminkin.

Kuten kaikkien syöpien kohdalla, varhainen diagnoosi on avain onnistuneeseen hoitoon ja parantumiseen. Syöpää edeltävien muutosten hoidolla, jotka vaikuttavat vain pienen kohdunkaulan osan pintaan, on suurempi mahdollisuus onnistua kuin levinneen syövän hoidolla.

Kohdunkaulan syövän riskin ymmärtämisessä rutiininomaiset kohdunkaulansyövän seulontatutkimukset ovat yksi tärkeimmistä toimenpiteistä. Joten on tärkeää käydä säännöllisissä tarkastuksissa, vaikka tuntisit olosi terveeksi.

Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa seulonta- ja testivaihtoehdoistasi.

Lähteet:

1 Duodecim Terveyskirjasto: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00162

2 Chesson HW, et al. The estimated lifetime probability of acquiring human papillomavirus in the United States. Sex Transm Dis. 2014;41(11):660-4.

3 https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/human-papillomavirus-(hpv)-and-cervical-cancer (accessed 17July 2020)

4 Human papillomavirus (HPV) and cervical cancer 24 January 2019. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/human-papillomavirus-(hpv)-and-cervical-cancer (accessed 17July 2020)

5 Hariri S, Unger ER, Sternberg M, et al. Prevalence of genital human papillomavirus among females in the United States, the National Health and Nutrition Examination Survey, 2003–2006. J Infect Dis. 2011; 204(4):566-73. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21791659 (accessed 19May 2020)

6 WebMD. (2019). Cervical cancer. Retrieved from https://www.webmd.com/cancer/cervical-cancer/cervical-cancer#1 (accessed April 2020).