Pysäytä influenssa

Pysäytä influenssa

Pikatestin avulla on mahdollista selvittää, onko taudin aiheuttaja A- vai B- influenssavirus tai RSV.

Sisällöstä vastaa Roche Diagnostics Oy

Influenssaa voi hoitaa

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella. Muita varhaisen vaiheen oireita ovat lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus.

Rokotukset antavat yleensä hyvän suojan influenssaa vastaan, mutta rokotuksen saaneetkin voivat sairastua influenssaan.

Jos epäilet saaneesi tartunnan, ota lääkäriisi yhteyttä heti. Varhainen diagnosointi on tärkeää taudin leviämisen estämiseksi. Pikatesti kertoo nopeasti ja luotettavasti, onko taudin aiheuttaja A- vai B-influenssavirus tai RSV.

Influenssalääkkeen hyöty on sitä parempi, mitä aikaisemmin lääkitys aloitetaan. Lääkehoito tulee aloittaa kahden vuorokauden sisällä influenssaoireiden alkamisesta.

Ethän levitä tautia – muista huolehtia oikeasta yskintätekniikasta ja käsihygieniasta. Vältä liikuntaa oireiden aikana.1

Syysflunssa, influenssa vai koronavirus?

Koronaviruksen aiheuttamaa COVID-19 -tautia, influenssaa tai muiden ylähengitystievirusten aiheuttamaa flunssaa voi olla vaikea erottaa toisistaan samankaltaisten oireiden vuoksi. Koronapandemian aikanakaan kaikki flunssankaltaiset sairaudet eivät ole COVID-19:ää. Epätietoisuutta aiheuttaa se, että oireet muistuttavat toisiaan. Koronavirukselle tyypillistä vaikuttaa olevan hajuaistin häviäminen usein jo taudin alkuvaiheessa.2 Tosin sama oire voi liittyä myös muihin hengitystieviruksiin.

Rochen koronatesti kuluttajille – tilaa kätevästi netistä

Rochen SARS-CoV-2 Self Test Nasal -antigeenitesti on korkealaatuinen, CE-merkitty (CE 0123) koronatesti itsetestaukseen. Testi tunnistaa kaikki tähän asti tunnetut virusmuunnokset.

Tutustu ja tilaa

Oletko tartuttaja?
Oletko tartuttaja?
Pysäytä influenssa – aikaa 48 tuntia
Pysäytä influenssa – aikaa 48 tuntia
Influenssaa voi hoitaa
Influenssaa voi hoitaa
Millaisia oireita influenssa aiheuttaa?

Millaisia oireita influenssa aiheuttaa?

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella, johon liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Kuumeen laskettua ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä vatsa- ja suolisto-oireita.

Oletko tartuttaja?

Oletko tartuttaja?

Influenssavirusten aiheuttaman hengitystietulehduksen itämisaika on useimmiten 1–3 vuorokautta. Influenssaan sairastunut henkilö erittää virusta hengitysteihinsä ja voi tartuttaa taudin toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä tai käsien välityksellä.

Tartunnan saanut voi levittää tautia eteenpäin jo päivää ennen oireiden alkua. Tartuttavuus on suurinta 1–4 ensimmäisen sairauspäivän ajan ja kestää viikon verran.

Lapsilla tartuttavuus voi jatkua jopa kaksi viikkoa. Sama influenssavirus voi aiheuttaa eri henkilöille hyvinkin erilaisen oirejoukon, mutta influenssassa oireet, kuten kuume ja lihassäryt, ovat yleensä rankempia kuin tavallisessa nuhakuumeessa.

Valtaosa influenssatartunnan saaneista on kuitenkin oireettomia. Tauti leviää helposti ahtaissa tiloissa kuten varuskunnissa, hoitolaitoksissa, kouluissa ja julkisissa liikennevälineissä.

Influenssan ehkäisy ja hoito

Influenssan ehkäisy ja hoito

Tärkein keino ehkäistä influenssaa ovat rokotukset. Koska influenssavirukset muuntuvat vuosittain, tulee influenssarokote ottaa uudestaan joka syksy. Rokotteen koostumus vaihtelee vuosittain kiertävien virustyyppien mukaan.

Rokotuksen saaneetkin voivat sairastua influenssaan, mutta rokotetuilla oireet ovat yleensä lievemmät kuin rokottamattomilla.

Influenssan torjunnassa oikealla yskintätekniikalla ja käsihygienialla on merkitystä, koska influenssat tarttuvat helposti kätellessä tai pintojen välityksellä. Omaa tartuntariskiä voi pienentää pesemällä käsiä vedellä ja saippualla.

Influenssaa hoidetaan usein oireenmukaisella lääkityksellä. Influenssavirusten lisääntymistä estäviä lääkkeitä on käytössä, ja ne soveltuvat sekä ennaltaehkäisyyn että hoitoon. Influenssalääkkeet voivat lyhentää taudin kestoa ja lieventää vaikeusastetta edellyttäen, että lääkitys aloitetaan 48 tunnin sisällä oireiden alkamisesta.

Influenssalääkkeen hyöty on sitä parempi, mitä aikaisemmin lääkitys aloitetaan.3 Jälkitautien välttämiseksi on hyvä välttää liikuntaa erityisesti kuumeen ja lihassäryn aikana.

Lue lisää Duodecimin Terveyskirjastosta

Lue lisää influenssarokotteesta

A, B vai RSV?

 

A, B vai RSV?

Influenssa A -tyyppi jakautuu useaan alatyyppiin. Näistä influenssaepidemioita aiheuttavat influenssa A(H1N1) ja A(H3N2) -alatyypin virukset. Influenssa A(H1N1) on vuoden 2009–2010 pandemian jälkeläinen, ns. "sikainfluenssa", joka on muuttunut normaaliksi kausi-influenssaksi.

Influenssa B -epidemiat ovat keskimäärin lievempiä kuin A-tyypin aiheuttamat. Ne ajoittuvat usein lähemmäs kevättä kuin talvea. Influenssa B -virukset jakautuvat kahteen eri kehityslinjaan, Victoria ja Yamagata.

RSV on lyhenne sanoista respiratory syncytial virus. Virus kuuluu paramyksoviruksiin, pneumovirusten ryhmään. Viruksesta on tunnetaan kaksi erilaista alatyyppiä: A ja B. Alatyypit jakautuvat edelleen geneettisiin ryhmiin.

RSV leviää pisaratartuntana hyvin tehokkaasti esimerkiksi aivastusten kautta ja epäsuorasti käsien tai nenäliinojen välityksellä. RSV aiheuttaa infektioita yleensä talvikuukausina.4

Ajantasainen influenssakatsaus

 

Ajantasainen influenssakatsaus

THL:n sivuille on koottu tiivistelmä influenssatilannetta koskevista ajankohtaisimmista tiedoista. Voit tarkastella miltä epidemiatilanne näyttää omalla asuinalueellasi, muualla Suomessa ja ulkomailla.

Tarkastele influenssakatsausta


Lähde:
1. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00570
2. https://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/palautuuko-menetetty-hajuaisti/
3. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/influenssa
4. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/rsv